Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο μηνών στη διοίκηση της νέας αιρετής Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε στην πορεία του θεσμού αλλά και στις προτεραιότητες που έχει θέσει η περιφερειακή αρχή.
Ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε με βασικό στοιχείο να δώσει ώθηση «στο πολιτικό προφίλ της περιφέρειας, ανεβάζοντας το κύρος, την αξιοπιστία και τη συνέπεια, διότι αυτό αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για να στήσουμε τη νέα Πελοπόννησο». Αυτό είπε έχει φανεί στους πολίτες και το γεγονός ότι η Πελοπόννησος πρωτοστατεί έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των υπόλοιπων περιφερειών. Ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις του στις δημόσιες διαβουλεύσεις και σε όλα τα νομοσχέδια ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη συνάντηση των περιφερειαρχών υπογράμμισε: «Τόνισα τον πολιτικό ρόλο του νέου θεσμού λέγοντας ότι το όργανο των περιφερειαρχών δεν είναι συνδικαλιστικό αλλά βαθύτατα πολιτικό όργανο ζητώντας ενίσχυση του πολιτικού θεσμού και αποκλείοντας πολιτικές αποδυνάμωσης και δημιουργίας λογικής συνδικαλιστικού οργάνου όπως γινόταν στο παρελθόν».
Ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι η περιφέρεια δεν είναι κυβερνητικός θεσμός, αλλά «είμαστε πολιτικός αιρετός θεσμός που υπερασπίζεται και προασπίζει τα συμφέροντα της κοινωνίας και των πολιτών της περιφέρειας». Πρόσθεσε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι το αποκεντρωμένο κράτος, υπάρχει -είπε- ζήτημα με τη μεταβατικότητα των αρμοδιοτήτων «κι εμείς έχουμε θέσει αίτημα να δοθούν οι αρμοδιότητες πολύ νωρίτερα στην αιρετή περιφέρεια γιατί δεν απεμπολούμε τις ευθύνες», ενώ τόνισε για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι «δεν είναι ούτε πάνω ούτε κάτω από εμάς. Δεν ελεγχόμαστε και δεν τους ελέγχουμε. Οι αρμοδιότητες είναι ευδιάκριτες και εκεί στεκόμαστε».
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου για το δίμηνο που πέρασε σημείωσε ότι έθεσε βασικές προτεραιότητες. «Πρώτη ήταν η πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών σημειώνοντας πως η Πελοπόννησος είναι η μόνη περιφέρεια με συγκροτημένο σχέδιο το οποίο έγινε αποδεκτό από τη διακυβερνητική επιτροπή για να το υλοποιήσουμε. Πρόκειται, είπε, για ‘πρόγραμμα πιλότο που αν πετύχει τότε όλη η χώρα θα κινηθεί πάνω στη δική μας τεχνογνωσία».
Η δεύτερη προτεραιότητα είχε να κάνει με την οργάνωση των υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα του πολίτη και να οργανώσουν την ποιότητα των παραγόμενων υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο και κατηγόρησε τις διοικήσεις των νομαρχιών ότι «είχαν αφήσει χαλαρό το επίπεδο λειτουργίας με πολλά επακόλουθα και αδυναμίες».
Τρίτη προτεραιότητα ήταν αυτή των υποδομών, σημειώνοντας ότι «έχουμε θέσει ως στόχο μέσα στα 3,5 χρόνια που θα έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε η περιφέρεια μας θα είναι η πρώτη με ολοκληρωμένο σύστημα οδικών υποδομών γιατί πάνω σε αυτό θα θέσουμε όλες τις αρχές της οικονομικής ανάπτυξης».
Ο κ. Τατούλης είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες γνώριζαν από πριν την κατάσταση με τα έργα στην περιφέρεια, γι’ αυτό και από την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβαν καθήκοντα πραγματοποίησαν επισκέψεις και έδωσαν διαβεβαιώσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν βρήκε ώριμες μελέτες από τους νομάρχες για να προχωρήσει σημαντικά έργα της περιφέρειας.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι τα προβληματικά έργα της Λακωνίας θα ολοκληρωθούν, ενώ χαρακτήρισε το έργο της Τσακώνας ως το γεφύρι της Άρτας και δήλωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει η απόδοσή του».
Ο κ. Τατούλης είπε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλάζει τελείως το σύστημα δημοπράτησης των δημοσίων έργων, με διαχωρισμό του φορέα δημοπράτησης και του φορέα επίβλεψης για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος και ανακοίνωσε ότι δημιουργεί «υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου για να ξέρουμε όλοι ότι κανένας δεν θα έχει το δικαίωμα να κάνει πράγματα που δεν συνάδουν με την νομιμότητα».
Ξεκαθάρισε ότι ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο – Σπάρτη θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα και τις εγγυήσεις που έχει δώσει ο ανάδοχος. Όσον αφορά όμως τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας οδού ανέφερε ότι «υπάρχει πρόβλημα στο σύμφωνο παραχώρησης της Ολυμπίας οδού, αφενός με την εμπλοκή στην περιοχή του Καϊάφα, αφετέρου με την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το έργο του δυτικού άξονα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ κι αποτελεί προτεραιότητά μας. Δεν θα μείνουμε ήσυχοι αν δεν υλοποιήσουμε και τους δύο άξονες και γι’ αυτό ζητούμε την επέκταση του συμφώνου παραχώρησης».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επέκταση του λιμένα Γυθείου λέγοντας ότι το έργο είναι έτοιμο και γίνεται προσπάθεια για ένταξή του στο τομεακό του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, διαφορετικά θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στο λιμάνι της Καλαμάτας που το χαρακτήρισε «πύλη της χώρας για Αφρική και Ευρώπη».
Ο κ. Τατούλης μίλησε και για το νέο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης, για το οποίο είπε ότι είχε φροντίσει ως υφυπουργός Πολιτισμού «κάνοντας συμφωνία με το Ίδρυμα Νιάρχου για την υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου, διότι η Σπάρτη είναι διεθνώς και παγκοσμίως αναγνωρίσιμη πόλη της Πελοποννήσου. Τώρα όμως έχουν ήδη δοθεί εντολές κι ετοιμαζόμαστε για να προκηρύξουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο μουσείο» και πρόσθεσε ότι προσπαθεί εκ νέου να ενεργοποιήσει το Ίδρυμα Νιάρχου.
Όσον αφορά τα μεγάλα έργα στον αγροτικό τομέα, με αφορμή ερώτηση που τέθηκε για το φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία, είπε ότι ο κ. Σκανδαλίδης αποφάσισε όλα αυτά τα έργα που ανήκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έρχονται στην περιφέρεια. «Ο Ασωπός είναι ένα σημαντικό έργο, όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα, ταμιευτήρας Τάκας – Κανδήλα – Φιλιατρά – Ευρώτας θα πάνε πολύ γρήγορα».
Τέλος, για τον τουρισμό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο και ήταν πιλοτική για όλη τη χώρα και επεσήμανε ότι ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού «αποδέχθηκε την πρότασή μας για δυνατότητα λειτουργίας οργανισμού διαχείρισης τουρισμού».