«Tα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα πρέπει να συντελέσουν στην αλλαγή της κουλτούρας των πολιτών, αλλά και να «ξεσκεπάζουν» την διαφθορά
Γονιδιακή κινδυνεύει να γίνει η σχέση του Έλληνα με την διαφθορά σύμφωνα με τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννη Τέντε, ο οποίος τόνισε ότι «οι Έλληνες έχουν μια ιδιότυπη κουλτούρα ανοχής» σε αυτή.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, επ΄ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, με θέμα «Τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας στη διαχείριση της διαφθοράς», ο κ. Τέντες, μεταξύ των άλλων, επεσήμανε ότι «δεν φταίει ο πολίτης, ο οποίος αισθάνεται ανυπεράσπιστος και αντιμετωπίζει το φαινόμενο μοιρολατρικά» και επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας αλλά και συμπεριφοράς ως προς τα φαινόμενο της διαφθοράς.
«Πρέπει να πιστέψουν οι πολίτες ότι υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να αλλάξουμε και να μετατρέψουμε την παθητική στάση σε ενεργητική. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες και να τους ενθαρρύνουμε να καταγγέλλουν τη διαφθορά», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τέντες ανέφερε ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει «να πληροφορούν τον πολίτη για τη διαφθορά, να συντελέσουν στην αλλαγή κουλτούρας του, να αφυπνίσουν τους πολίτες αλλά και να αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς».
Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να «τεθεί τέρμα στο καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας στη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης», όπως διαπιστώνει στο πόρισμά της η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Επίσης, ο κ. Σούρλας ανέφερε ότι πρέπει «να τεθεί τέρμα σε μια εικοσάχρονη εκκρεμότητα – παγκόσμια πρωτοτυπία- σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, προσθέτοντας ότι δεν λειτουργεί το τμήματος ελέγχου και διαφάνειας των ΜΜΕ του ΕΣΡ.
Ακόμη, ο κ. Σούρλας ανέφερε ότι «δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης, λόγω του ότι εδώ και δεκαεννέα χρόνια δεν εκδόθηκε υπουργική απόφαση που να καθορίζει τις αμοιβές των ελεγκτών!».
Στην ημερίδα ομιλητές ήταν ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης, ο λέκτορας του Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Ζιούβας, ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ Μανώλης Σφακιανάκης καθώς και ο αστυνόμος ειδικών καθηκόντων στην διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Ιωάννης Μακρυπούλιας.