Την ώρα που η Ιαπωνία είναι υπό τον εφιάλτη μιας ραδιενεργούς απειλής και η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό παρακολουθώντας της εξελίξεις και της υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ιαπώνων συναδέλφων τους να περιορίσουν τον κίνδυνο.
Τη στιγμή που η πιο έμπειρη και εξελιγμένη τεχνολογικά χώρα –που βάζει πάνω απ΄ όλα την ασφάλεια- δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάσταση που έχει προκύψει με τους αντιδραστήρες.
Το ερώτημα που γεννιέται είναι πως μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να εγγυηθούν την ασφάλεια από έναν πυρηνικό εφιάλτη.
Από την άλλη η χώρα μας βρίσκεται περικυκλωμένη από χώρες που λειτουργούν πυρηνικοί αντιδραστήρες ή σχεδιάζουν να κατασκευάσουν. Κάποιες από αυτές πήραν μάθημα από τον εφιάλτη της Ιαπωνίας και επανεξετάζουν τον «φάκελο» πυρηνική ενέργεια κάποιες άλλες όμως όχι.
Ποιοι είναι οι «ραδιενεργοί» γείτονες της Ελλάδας
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Κατά το παρελθόν η Βουλγαρία είχε δεσμευτεί ότι θα κλείσει μέχρι το 2009 τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, δέσμευση η οποία έμεινε μόνο στα λόγια και δεν πήρε το δρόμο της υλοποίησης, αντίθετα στα σχέδια της είναι η κατασκευή νέου σταθμού στο Μπέλενε έτσι με δύο σταθμούς συνολικής ισχύος 2 γιγαβάτ η γείτονα Βουλγαρία από την πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 42% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Στη Ρουμανία λειτουργεί ήδη ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Τσερναβόδα, με δύο αντιδραστήρες ισχύος 650 μεγαβάτ έκαστος ενώ στα άμεσα σχέδιά της είναι η συμπλήρωσή τους με τρεις ακόμη αντιδραστήρες των 1.000 μεγαβάτ.
ΤΣΕΧΙΑ Στην Τσεχία λειτουργεί σήμερα ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Ντιουκοβάνι, με τέσσερις εν λειτουργία αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 1.648 μεγαβάτ. Ολοκληρώνεται επίσης η κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων ισχύος 1.824 μεγαβάτ.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Λειτουργεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο με πέντε αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 2.040 μεγαβάτ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή άλλων τριών αντιδραστήρων, συνολικής ισχύος 1.144 μεγαβάτ, που θα αντικαταστήσουν τους παλαιάς τεχνολογίας.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Τέσσερις είναι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στο Πακς με τη συνολική τους ισχύ να φτάνει τα 1.729 μεγαβάτ αρκετά για να καλύψουν σχεδόν το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Ποιοι μπαίνουν στο «χορό» των πυρηνικών
ΤΟΥΡΚΙΑ: Με πιθανότερες τοποθεσίες το Ακούγιου, απέναντι στη Ρόδο και την Κύπρο, τη Σινώπη και την Ανατολική Θράκη η Τουρκία έχει στα σχέδια της να κατασκευάσει τρία πυρηνικά εργοστάσια συνολικής ισχύος 5.000 μεγαβάτ μέχρι το 2023. Ήδη η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη χωροθέτηση του πρώτου εκ των τριών σταθμών στο Ακούγιου, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2014.
ΑΛΒΑΝΙΑ: Οι Αλβανοί θέλουν να κατασκευάσουν, σε συνεργασία με γαλλική εταιρεία, πυρηνικό εργοστάσιο στο Δυρράχιο, σε απόσταση 100χλμ. από τα ελληνικά σύνορα.
ΠΓΔΜ: Σχεδιάζεται η δημιουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων κοντά στον Αξιό.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται και η Αίγυπτος η οποία σχεδιάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στο αλ-Νταμπάα με την προοπτική να παράγει 1.000 μεγαβάτ.