Τα νέα από την Αμφίπολη δεν άφησαν ασυγκίνητη την Ντόροθι Κινγκ, η οποία, με βάση και τα νέα στοιχεία, μπαίνει δυνατά στον χορό της ονοματολογίας.
Η αρχαιολόγος στο μπλογκ της παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για τους ενοίκους του τάφου της Αμφίπολης.
«Οι σοροί όλων όσοι είχαν ταφεί ανακαλύφθηκε πού ανήκουν: Σε μια γυναίκα, δύο άνδρες μέσης ηλικίας και ένα νεογέννητο», σημειώνει ξεκινώντας το άρθρο της και αμέσως ξεκινά την ονοματολογία… αποκλείοντας.
Δεν είναι η Ολυμπιάδα
Η Ντόροθι Κινγκ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο γυναικείος σκελετός που βρέθηκε δεν ανήκει στην Ολυμπιάδα, σημειώνοντας τα εξής: «Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο, γύρω από την οποία είχαν ταφεί οι υπόλοιποι, φαίνεται να ήταν πάνω από 60 ετών. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το 370 π.Χ. και πέθανε το 316, οπότε τα μαθηματικά δεν οδηγούν σε αυτή».
Λίγο παρακάτω αναφέρει και ένα ακόμη στοιχείο που αποκλείει την Ολυμπιάδα. Οπως σημειώνει η Ντόροθι Κινγκ, επικαλούμενη το άρθρο του Εντσον «Ο τάφος της Ολυμπιάδας», οι επιγραφές δείχνουν ότι η Ολυμπιάδα θάφτηκε στην Πύδνα. Ετσι, η Αμφίπολη δεν θα μπορούσε να είχε χτιστεί πριν από τη μάχη της Πύδνας.
Οσον αφορά τους σκελετούς των δύο ανδρών που ανακαλύφθηκαν, η Ντόροθι Κινγκ αναφέρει ότι και οι δυο τους ήταν ηλικίας από 30 συν έως 40 και κάτι ετών, ενώ ο σκελετός που ανήκει στον νεότερο από τους δύο φέρει σημάδια από χτυπήματα με αιχμηρά αντικείμενα. «Πιθανότατα τραυματίστηκε θανάσιμα από μαχαίρι», γράφει και προσθέτει:
«Ο μεγαλύτερος από τους δύο άνδρες έχει ένα παλιό κάταγμα στον καρπό. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι και οι δυο τους ”έχουν εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και βλάβες σε διάφορα σημεία του σκελετού τους”. Αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με θέματα γενετικής».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, αποκλείει κάποιος από τους σκελετούς να ανήκει στον Ηφαιστίωνα. «Ο Ηφαιστίωνας πρέπει να αποκλειστεί, καθώς πέθανε στα 32 του και δεν δολοφονήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης, «υπάρχουν οστά ζώων (περίπου 550, από τα οποία ανθρώπινα δεν είναι τα 157;), συμπεριλαμβανομένων αλόγων, κάτι το οποίο στηρίζει περαιτέρω τη θεωρία της μακεδονικής βασιλικής ταφής (για εμένα είναι βασικό στοιχείο)»…
Οι σκελετοί είναι αποσπασματικοί, γι’ αυτό και δεν είχε αναγνωριστεί ότι ήταν περισσότεροι οι νεκροί, αλλά αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο: Τα οικογενειακά μαυσωλεία δεν ήταν ο κανόνας εκείνη την εποχή.
Φίλιππος ΙΙΙ και Ευρυδίκη οι νεκροί;
Η Ντόροθι Κινκ στο άρθρο της εκφράζει την άποψη ότι ανάμεσα στους νεκρούς του τάφου της Αμφίπολης πρέπει να βρίσκεται ο Φίλιππος Γ’ ο Αριδαίος, ο οποίος δολοφονήθηκε και η ηλικία που πέθανε ταιριάζει με αυτή του ενός από τους νεκρούς άνδρες στην Αμφίπολη. «Ξέρουμε ότι πέθανε το 317 π.Χ., αλλά αργότερα θάφτηκε μαζί με τη σύζυγό του Ευρυδίκη Β’ Ανταία και τη μητέρα της Κυνάνη», σημειώνει, τονίζοντας, ωστόσο, λίγο παρακάτω ότι «η Κυνάνη πέθανε το 323 π.Χ. και είναι πάρα πολύ νέα για να είναι η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο».
«Ο λόγος που καταλήγω στον Φίλιππο Γ’ και την Ευρυδίκη είναι γιατί η Αμφίπολη είναι ο τόπος όπου κρατήθηκαν όμηροι και πιθανότητα σκοτώθηκαν», σημειώνει λίγο παρακάτω σε update του άρθρου της και προσθέτει: «Με τα δεδομένα που έχω, ταιριάζει ο τάφος να κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή αμέσως μετά, αλλά ο αποτεφρωμένος πρέπει να τοποθετήθηκε εκεί αργότερα.
Ο Κάσσανδρος τους έθαψε με τιμές, αφού τους δολοφόνησε και παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσαλονίκη για να παγιώσει το αίτημά του για τον θρόνο. Οπότε, ναι, η δολοφονία και μετά η τιμητική ταφή είναι παράξενη, αλλά έτσι ήταν η πολιτική εκείνων των ημερών».
Και συνεχίζει: «Αν και δεν μπορώ να βρω κάποια πηγή που να αναφέρει ότι η Ανταία είχε ένα μωρό, το νεογέννητο θα μπορούσε να έχει δολοφονηθεί από το χέρι του Κάσσανδρου και να ήταν αυτό που τον οδήγησε να τους σκοτώσει όλους, ως πρώτο στάδιο του σχεδίου του για να καταλάβει τον θρόνο, εξολοθρεύοντας τους εχθρούς του.
Οσον αφορά τη γυναίκα άνω των 60, θα μπορούσε να είναι κάποια πρόγονός τους, όπως η Δηιάνειρα. Το αποτεφρωμένο πέμπτο σώμα είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί το φύλο του. Αν ήταν γυναίκα, θα μπορούσε να είναι η Ευρυδίκη, αλλά ενδεχομένως και η Κυνάνη».