Η ανεπάρκεια κεφαλαίων και το πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Νικόλαος Πέντζος, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Προτάσεις για την Απλοποίηση του Συστήματος Αδειοδότησης στη Βιομηχανία».
«Βρισκόμαστε σε μια αρνητική συγκυρία κατά την οποία διαπιστώνεται μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και πρόβλεψη για περαιτέρω μείωσή της και το 2011», είπε στην ομιλία του ο κ. Πέντζος ο οποίος χαρακτήρισε απολύτως θετικές τις αποφάσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα, αλλά επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη τα μέτρα ανάπτυξης να γίνουν πραγματικότητα.
Όπως υπογράμμισε βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη είναι η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και η θεσμοθέτηση πραγματικών μέτρων, που όπως είπε, θα βοηθούν τη λειτουργία της καθημερινότητας των επιχειρήσεων.
Χαρακτήρισε κρίσιμο το ζήτημα των αδειών λειτουργίας για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης ο βιομηχανικός κόσμος παραμένει ιδιαίτερα προβληματισμένος. Έκανε λόγο για πληθώρα πιστοποιητικών που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας, για αδικαιολόγητες χρονικές καθυστερήσεις και υπογράμμισε ότι πολλές φορές όλες αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε αδιαφανείς διαδικασίες.
Στο μεταξύ, οι προτάσεις που κατέθεσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιάννης Σταύρου για περαιτέρω απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης είναι: εμβάθυνση της αποκέντρωσης, να μην παραμείνει στο ΥΠΕΚΑ η κατηγορία Α1, αλλά μόνο οι βιομηχανίες που υπάγονται στις οδηγίες IPPC, δημιουργία πραγματικού One Stop Shop και διαπιστευμένων φορέων υποστήριξης των αδειοδοτικών αρχών από τον ιδιωτικό τομέα, επίλυση του προβλήματος στελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών, μεταφορά τεχνογνωσίας και μείωση των κρατικών δαπανών.
Στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Α. Φούρλας, ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Ανδρεόπουλος και ο πρόεδρος του τμήματος Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, Ν. Κάρναβος.