“Εκφράζουμε την απερίφραστη αλληλεγγύη μας όχι μόνο προς όσους αγωνίζονται τώρα για τη δημοκρατία στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και προς όσους υπερασπίζονται κάθε στιγμή τη δημοκρατία σε άλλα μέρη του κόσμου”, αναφέρεται σε δήλωση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) που συναντήθηκε στην Αθήνα.
Στην δήλωση αναφέρεται ότι η ΣΔ “έχει μια σημαντική ιστορία συνεισφοράς στους δημοκρατικούς αγώνες στη νότια Ευρώπη τη δεκαετία του ’70, στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική τη δεκαετία του ’80, πάλι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και την Ασία τη δεκαετία του ’90, σοσιαλδημοκρατικά, εργατικά και σοσιαλιστικά κόμματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχαν ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία εκδημοκρατισμού. Είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εμπειρίες, για να στηρίξουμε τους δημοκράτες του σήμερα και να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η στιγμή έχει μια παρόμοια σημασία για τον αραβικό κόσμο”.
Το Προεδρείο της ΣΔ στην δήλωσή του αναφέρεται σε “Αραβική Άνοιξη” που “ξεκίνησε από την Τυνησία και έγινε ορμητική με τα γεγονότα που ενέπνευσαν και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Αίγυπτο”.
Αναφέρεται, επίσης, σε “μεταμοντέρνες επαναστάσεις” που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι “ξεκίνησαν από νέους άνδρες και γυναίκες που ξεπέρασαν τους φυλετικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς και χρησιμοποίησαν τα μόνα όπλα τα οποία είχαν στη διάθεσή τους, τη σύγχρονη τεχνολογία και τα social media. Κατάφεραν με έναν πολύ αυθόρμητο τρόπο να κάνουν τις απαιτήσεις τους γνωστές στον κόσμο, υπογραμμίζοντας την απόγνωση που επικρατούσε σε κοινωνίες που είχαν παραλύσει από τη διαφθορά, το νεποτισμό και την άδικη συγκέντρωση του πλούτου”.
“Η επιτυχία της μετάβασης στη δημοκρατία, στην Αίγυπτο και την Τυνησία, είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή και, κυρίως, για όσους ως απάντηση στα αιτήματά τους αντιμετώπισαν τη βία και την καταστολή. Στη Λιβύη βλέπουμε ότι η φωνή του λαού δεν ακούστηκε από το καθεστώς, και ότι η κατάσταση εξελίσσεται επικίνδυνα” επισημαίνεται στην δήλωση του Προεδρείου της ΣΔ το οποίο καταδικάζει “όλες τις επιθέσεις κατά αθώων πολιτών” και υποστηρίζει ” την εφαρμογή των μέτρων που είναι αναγκαία για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών και την προώθηση μιας δημοκρατικής έκβασης στην κρίση”.
Η ΣΔ εκτιμά ότι “μία σαφής, έγκαιρη και αποτελεσματική μετάβαση προς την πλήρη δημοκρατία στην Αίγυπτο θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την προώθηση της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή”, στην Τυνησία στηρίζει “όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου και του FDTL”, εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της για την βία κατά αμάχων στην Υεμένη αλλά και την πλήρη αλληλεγγύη της προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα Υεμένης, ενώ χαιρετίζει και τις “θετικές εξελίξεις στο Μαρόκο με μια σημαντική συνταγματική μεταρρύθμιση σε εξέλιξη, που υποστηρίζεται από το κόμμα-μέλος μας, το USFP”.
Η ΣΔ επίσης επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στο απόλυτο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και κρατική υπόσταση.
“Το ταξίδι προς τη δημοκρατία σ’ αυτές τις χώρες αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας εκδημοκρατισμού του κόσμου, που έχει δει τον αριθμό των χωρών με δημοκρατικό σύστημα να αυξάνεται σταθερά κατά την τελευταία εικοσαετία. Η οργάνωσή μας συμβάλλει σε ένα δημοκρατικό μέλλον σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο” αναφέρεται στην δήλωση του Προεδρείου της ΣΔ, αναφέροντας ότι τα “πιο κρίσιμα χαρακτηριστικά για επιτυχή δημοκρατική διακυβέρνηση είναι η αρχή των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, η αναγνώριση των δημοκρατικών εκλογικών αποτελεσμάτων, η λογοδοσία όσων ασκούν εξουσία, οι ίσες ευκαιρίες συμμετοχής και η αναγνώριση όλων των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων και της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης”.
Η ανακοίνωση του Προεδρείου της ΣΔ σημειώνει επιπλέον ότι η δημοκρατία “είναι κάτι περισσότερο από την απλή διεξαγωγή εκλογών” και τονίζει ότι “μια δημοκρατία ορίζεται από ισχυρούς θεσμούς, που ενεργούν αμερόληπτα, ανεξάρτητα και προς όφελος όλων των πολιτών”.
“Το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά τη συνάντηση της Αθήνας στις 19 Μαρτίου 2011, υπογραμμίζει τη σημασία της δημοκρατίας ως μέρος της ταυτότητας της σοσιαλδημοκρατίας, και στη βάση αυτή, η οργάνωσή μας βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συνεργαστεί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που αναδεικνύονται σήμερα στον Αραβικό κόσμο, και οι οποίες μοιράζονται εξίσου τη δέσμευσή μας για καλή διακυβέρνηση, κοινωνική δικαιοσύνη, αειφορία και ειρήνη”, καταλήγει η δήλωση του Προεδρείου της ΣΔ.