«Το Νόμισμα στην Πελοπόννησο» θα είναι το θέμα του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που ξεκινά στις 26 Μαίου, στο ‘Αργος, με σκοπό να εξετάσει διαχρονικά το νόμισμα στις ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες του ελλαδικού χώρου, με την παρουσίαση νομισματικού υλικού, που έχει σχέση με αρχαιολογικές δραστηριότητες αλλά και με μελέτες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στους Στρατώνες του Καποδίστρια, που σύντομα θα στεγάσουν το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης και θα αποτελέσει την 6η Συνάντηση στον κύκλο των επιστημονικών εκδηλώσεων που έχουν θεσπίσει οι «Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου» από το 1996.
Οι θεματικοί άξονες της συνάντησης θα αφορούν στην Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία, την Ενετοκρατία και τους Νεότερους Χρόνους. Θα μετέχουν 104 σύνεδροι, Έλληνες και ξένοι, θα γίνουν πέντε γενικές εισηγήσεις, θα ανακοινωθούν 50 θέματα και θα αναρτηθούν 22 ανακοινώσεις τοίχου.
Επιπλέον, έχει εξασφαλιστεί η έκδοση των πρακτικών σε τόμο στη σειρά των περιοδικών εκδόσεων των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου «Οβολός».
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τους «Φίλους του Νομισματικού Μουσείου», τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Νομισματικό Μουσείο, την Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν στις 29 Μαϊου.
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον χώρο του Νομισματικού Μουσείου, απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος του νέου καλλικρατικού δήμου Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο οποίος χαρακτήρισε τιμή για εκείνον να είναι δήμαρχος σ’ έναν ιστορικό δήμο, ανέφερε ωστόσο το παράπονο ότι «σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης υπάρχουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξή της ως συνέπεια και των ανασκαφικών αρχαιοτήτων».
Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν τα απαραίτητα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου του Άργους (350 π. Χ.) και την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου, τόσο για το Άργος και την επιστημονική κοινότητα, όσο και για ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Για το αρχαίο θέατρο του Άργους, δήλωσε ότι έχει χρηματοδοτηθεί γενναιόδωρα και από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις μέσω του Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ και ότι έχει γίνει όλο το αναστηλωτικό έργο που έπρεπε να γίνει.
«Να προκύψει ένα πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Άργους, που θα αποτελεί ανάσα στους πολίτες και ένας πόλος που θα αναδείξει -κατά το πρότυπο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα- την πόλη, την περιοχή και τον νομό, μέσα από την συνεργασία Δήμου και αρμόδιων φορέων» ευχήθηκε τέλος η κ. Μενδώνη.
Στη συνέχεια μίλησαν ο κ. Ιωάννης Τουράτσογλου, επίτιμος διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών και επιγραφολόγος, ο κ. Ντομινίκ Μιλιέ, διευθυντής της Γαλλικής Σχολής, ο κ. Πατρίκ Μαρσετί, καθηγητής ιστορίας και νομισματικής των Πανεπιστημίων Ναμούρ και Λουβέν-λα-Νεβ στο Βέλγιο, η κ. Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή, επίτιμη διευθύντρια βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, η κ. Άλκηστις Παπαδημητρίου, διευθύντρια της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ και ο κ. Δημήτριος Αθανασούλης, διευθυντής της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ.