Θέμα με το επιμίσθιο των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο Κάιρο της Αιγύπτου, κατά την περίοδο των πρόσφατων γεγονότων στην χώρα με την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου και την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, προέκυψε με ψήφισμα που απέστειλαν οι δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Καΐρου καταγγέλλει ότι άδικα κόπηκε μέρος των αποδοχών τους την περίοδο που η Χώρα του Νείλου συγκλονίστηκε από τα γεγονότα της επανάστασης και κατά την οποία τα ελληνικά σχολεία παρέμειναν κλειστά.
Στο ψήφισμα που αποστέλλουν προς την Υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου και την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Φώφη Γεννηματά στην Αθήνα και κοινοποιούν στο Κάιρο στον Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλο Λάζαρη, τον Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Σταυρόπουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υπάρξει μείωση των αποδοχών τους κατά το διάστημα αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό για το οποίο αναφέρονται οι εκπαιδευτικοί είναι περίπου πεντακόσια (500) ευρώ.
Να σημειωθεί ότι μετά από αναλυτική ενημέρωση του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Σταυρόπουλου προς τις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι από την Αθήνα εισηγήθηκαν την περικοπή του επιμισθίου κατά τα 2/3 όπως προβλέπει ο νόμος 2413/17-6-1996.
Αυτό είχε σαν συνέπεια, την άμεση αντίδραση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που συνέταξαν το εν λόγω ψήφισμα και το απέστειλαν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Στο ψήφισμά τους, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο Κάιρο τονίζουν μεταξύ άλλων: “Σας υπενθυμίζουμε ότι τις ημέρες εκείνες βρεθήκαμε σε κίνδυνο και ότι η κατάσταση στο Κάιρο είναι ακόμα αρκετά επικίνδυνη, με ισχύ στρατιωτικού νόμου, νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, συμμορίες κακοποιών που επιτίθενται σε μεμονωμένα άτομα και σπίτια, συμπλοκές με νεκρούς κ.λπ.
Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα καταβολής ολόκληρου του επιμίσθιου για τις μέρες που οι εκπαιδευτικοί ήταν στην Ελλάδα. Η τυχόν περικοπή μάς φέρνει σε δύσκολη οικονομική θέση και απαξιώνει το επιπλέον έργο που προσφέρουμε”, καταλήγουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο Κάιρο.
Το ψήφισμα διαμαρτυρίας εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Καΐρου στις 8 Μαρτίου.