Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναγνωρίζει ότι η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 27 Φεβρουαρίου για την δέσμευση μιάς τεράστιας περιοχής του Αιγαίου για δέκα μήνες περιείχε, σύμφωνα με την διατύπωση «λανθασμένες συντεταγμένες» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συζητήσουν το θέμα των μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναγνωρίζει ως βάσιμα τα αίτια που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και τις καταγγελίες στους διεθνείς οργανισμούς αποδίδοντας όμως την ένταση σε λάθος και όχι σε σκόπιμη ενέργεια.
Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς αναφέρει: «Το ζήτημα των μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών στο Αιγαίο εκ μέρους της Ελλάδας και της χώρας μας είναι επίκαιρο εδώ και μεγάλο διάστημα. Τον περασμένο χρόνο είχαμε προτείνει στην ελληνική πλευρά την αμοιβαία κατάργηση των περιοχών αυτών.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά δεν μας έχει απαντήσει θετικά. Επιθυμούμε το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης:
«Για τον σκοπό αυτόν ακυρώνεται η πρόσφατη διακοίνωσή μας για δέσμευση περιοχών, η οποία ανακοινώθηκε κατά λάθος με λανθασμένες συντεταγμένες. Στη φάση αυτήν και για ένα διάστημα δεν θα προχωρήσουμε σε νέα δέσμευση. Βεβαίως, διατηρούμε τη στηριζόμενη στην αρχή της αμοιβαιότητας στάση μας στο ζήτημα αυτό».
Τέλος, ο Τούρκος εκπρόσωπος σημειώνει: «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας περί εξέτασης των υφιστάμενων προβλημάτων μεταξύ των χωρών μας, με δημιουργική αντίληψη και αξιοποιώντας τους διαύλους διπλωματικού διαλόγου».
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί κλίμα ανακούφισης, αλλά και ικανοποίησης, τόσο για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών, όσο και για την κίνηση της Άγκυρας να αναδιπλωθεί και να ανακαλέσει την ΝΟΤΑΜ με την οποία δέσμευε σχεδόν το μισό Αιγαίο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις ως πεδίο βολής.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σχετικά με το παράτυπο και παράνομο Πεδίο Βολής που ανακήρυξε η Τουρκία στο Αιγαίο κατέδειξαν τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα που μπορούν να έχουν τέτοιες ενέργειες όταν δεν βασίζονται στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και επισημαίνουν επίσης ότι η αντίδραση της Αθήνας ήταν ψύχραιμη και υπεύθυνη απευθυνόμενη στους διεθνείς οργανισμούς.
Αναγνωρίζοντας έμμεσα την ένταση που επικράτησε, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν ότι «ανεξάρτητα από το αν διεπράχθη σοβαρό λάθος, στην προκειμένη περίπτωση, από την τουρκική πλευρά, διαπιστώθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι η συμπεριφορά των προκλήσεων με χρήση του στρατιωτικού τομέα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, για τις οποίες η Ελλάδα ουδεμία ευθύνη έχει ή μπορεί να έχει».
Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, με σταθερό προσανατολισμό σε μία εξωτερική πολιτική αταλάντευτης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και δικαίων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει και να διαχειρισθεί τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της διπλωματικής επικοινωνίας, με γνώμονα την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Πλέον και αφού το επεισόδιο θεωρείται λήξαν , η πολιτική ηγεσία και κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών επικεντρώνονται στον πολιτικό και τεχνικό σχεδιασμό για την επικείμενη έναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, με στόχο την οικοδόμηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.