Καθώς η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί, η κατάσταση με τους παράνομους μετανάστες και την μεταχείρισή τους μετά την σύλληψη παραμένει… τοπίο στην ομίχλη. Ουδείς γνωρίζει ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αστυνομικές Αρχές μετά τη σύλληψη αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Σύμφωνα με τις νέες εντολές της πολιτικής ηγεσίας, η Αμυγδαλέζα και τα άλλα κέντρα κράτησης στην Ξάνθη, την Δράμα, την Ορεστιάδα, την Κόρθνθο, την Λέσβο και την Κομοτηνή, αφού άδειασαν από τους μετανάστες που κρατούνταν πάνω από έξι μήνες, άνοιξαν τώρα τις πόρτες τους σε νέους, παρά τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι θα κλείσουν.
Οι παράνομοι μετανάστες μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα με περιπολικά ή με βαν της Αστυνομίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Για παράδειγμα, στις 15 Μαρτίου, πρώτη μέρα οπότε τα κέντρα κράτησης άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους, μπήκαν 30 μετανάστες, την περασμένη Τρίτη μπήκαν συνολικά 17 μετανάστες, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες μετακινούνται ή μεταφέρονται δύο δύο με περιπολικά της Αστυνομίας.
Ίδια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα κέντρα κράτησης που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι από αύριο η ροή θα αυξηθεί σε όλα τα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου της χώρας.
Η κυβέρνηση έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα. Πριν από τις εκλογές, αλλά και στη συνέχεια, είχε υποσχεθεί ότι από την πρώτη κιόλας μέρα που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας θα βάλει λουκέτο στα κέντρα κράτησης μεταναστών. Όμως τα γεγονότα και οι εξελίξεις τροποποιούν τις προεκλογικές εξαγγελίες, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο και έτσι από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας κλούβες και περιπολικά μεταφέρουν στην Αμυγδαλέζα νέους κρατούμενους. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που έλαβαν οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, εκεί και σε συνθήκες κράτησης θα παραμείνουν μέχρι να απελαθούν.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου επιβεβαίωσε στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων την αλλαγή πλεύσης, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Επιστροφή στα κέντρα κράτησης
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθημερινά, εκτός από τους παράνομους μετανάστες που συμπληρώνουν έξι μήνες κράτησης στα κέντρα και αφήνονται ελεύθεροι, άλλοι 300 εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Και γι’ αυτούς το τοπίο ήταν θολό, καθώς μόνο αυτοί για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις ότι είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια κρατούνταν στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ οι υπόλοιποι έπαιρναν ένα υπηρεσιακό σημείωμα που λέει ότι για 30 ημέρες μπορούν να βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας. Ετσι -όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ»-, διαγνώστηκε ότι το πρόβλημα που θα προκύψει είναι να αδειάζει η Αμυγδαλέζα και την ίδια ώρα δεκάδες «μικρές Αμυγδαλέζες» να δημιουργούνται στα τμήματα – και μάλιστα χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στα κρατητήρια.
Αποφασίστηκε, λοιπόν, και πλέον από τις 15 Μαρτίου εισέρχονται εκ νέου παράνομοι μετανάστες στα κέντρα κλειστού τύπου, τα οποία παρά τις εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις δεν έκλεισαν. Ακολουθείται δε η διαδικασία που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση και όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται επειδή εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας περνάνε από τα κέντρα πρώτης υποδοχής, στα οποία πραγματοποιούνται οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια οδηγούνται στα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου.
Στις 17 Φεβρουαρίου, με δελτίο Τύπου του κ. Γιάννη Πανούση, αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, και της κυρίας Χριστοδουλοπούλου σχετικά με τα κέντρα κράτησης, ανακοινώθηκε επισήμως πως «το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, ως εκ της θέσης του και των ιδιομορφιών του (αστυνομικές εγκαταστάσεις), δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή. Προετοιμάζουμε λοιπόν, λόγω και της ιστορίας που το συνοδεύει, εμβληματικά το κλείσιμο της δομής εκκενώνοντας σταδιακά τους χώρους». Παράλληλα, με δηλώσεις του ο κ. Πανούσης διευκρίνισε πως «στόχος είναι σε 100 ημέρες να κλείσει η Αμυγδαλέζα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις χώρων εντός της Αττικής για τρία κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών. Η Αμυγδαλέζα, σε σύγκριση με άλλους παρόμοιους χώρους, δεν μπορεί να αλλάξει μορφή (οπότε θα κλείσει)».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», τονίζει ότι «στη συνάντηση με την κυρία Χριστοδουλοπούλου για το θέμα της λειτουργίας των κέντρων κράτησης -και μετά από συζήτηση- μας διαβεβαίωσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργήσουν κάποια κέντρα κλειστού τύπου στη χώρα, γιατί σαφώς δεν μπορούν όλοι οι μετανάστες να είναι ελεύθεροι. Θα υπάρχουν διαδικασίες ταυτοποίησης και κατηγοριοποίηση των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα και με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση κάποιοι θα πρέπει να μεταφέρονται στα κέντρα κλειστού τύπου. Δεδομένης της εμπειρίας των 15 χρόνων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ένας μετανάστης που εισέρχεται παράνομα στη χώρα να έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ελευθερίες με τον νόμιμο μετανάστη». Οπως διευκρίνισε στους συνοριοφύλακες η αναπληρώτρια υπουργός, τα κέντρα κράτησης κλειστού τύπου είναι αναγκαίο να συνεχίσουν να λειτουργούν στη χώρα. Εξυπακούεται η συνέχιση της λειτουργίας ορισμένων κέντρων με αυτή τη μορφή (κλειστού τύπου), κυρίως λόγω της αναγκαιότητας ύπαρξης, αλλά και ορισμένων ιδιαίτερων συνθηκών που τα διέπει.
Το Πρώτο Θέμα και ο φωτογραφικός φακός του παρακολούθησαν όλη την εβδομάδα την είσοδο νέων παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Καθημερινά, με μικρές κλούβες, περιπολικά, ακόμη και συμβατικά οχήματα, μεταφέρονται εκ νέου παράνομοι μετανάστες στους χώρους της. Η διαδικασία ουσιαστικά θυμίζει την απελευθέρωση παράνομων μεταναστών, απλώς εδώ η διαδικασία είναι αντίστροφη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., από τις 15 Μαρτίου στην Αμυγδαλέζα μπαίνουν νέοι παράνομοι μετανάστες και μεταφέρονται εκεί είτε από το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, είτε από άλλες υπηρεσίες. Μέχρι και παράνομοι μετανάστες που δήλωσαν ανήλικοι μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα, όπως επίσης και αλλοδαποί που, αφού πέρασαν από τις πρεσβείες των χώρων τους προκειμένου να ετοιμάσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, επέστρεψαν στο κέντρο κράτησης μέχρι να απελαθούν.