Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής έπειτα από συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ, Άρη Αλεξόπουλο.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής, δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ο κ. Χατζής, περιορίστηκε να πει στους μεταλλωρύχους πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα.
Έφτασε η πορεία τους στη Βουλή. Σταδιακά κλείνουν οι δρόμοι στο κέντρο. Κλειστή αυτή την ώρα η Ακαδημίας από τη Σίνα, η Σταδίου από την Αιόλου και η Αμαλίας. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Κηφισίας λόγω αυξημένης κίνησης.
Οι εργαζόμενοι από 14 σωματεία των μεταλλείων Χαλκιδικής κρατώντας σημαίες που γράφουν «’Ναι’ στην ανάπτυξη», φωνάζοντας συνθήματα και χτυπώντας ρυθμικά τα κράνη τους στην άσφαλτο κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη λειτουργία των μεταλλείων.
«Είμαστε οι πραγματικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής που έχουμε την τιμή να δουλεύουμε στα μεταλλεία. Ήρθαμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε για την ευημερία του τόπου μας, για τη συνέχιση της επένδυσης και θα μείνουμε όσο χρειαστεί» δήλωσε ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας.
«Ζητάμε το μεροκάματό μας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την τελική απάντηση» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Ζαγοράκης,πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου και εργαζόμενος στα μεταλλεία. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εμπόλεμη ζώνη στη Χαλκιδική, καθώς, όπως είπε, οι αντιδράσεις προέρχονται από μία μικρή μειοψηφία κατοίκων, ενώ κάλεσε και αυτός την πολιτική ηγεσία του υπουργείο να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με το ζήτημα.
«Από τη στιγμή που έχει διασφαλιστεί η νομιμότητα της λειτουργίας των μεταλλείων, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ πρέπει να διασφαλίσει την εργασία των πολιτών» δήλωσε ο Ηλίας Κοκκόλης, οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σε ένδειξη συμπαράστασης υπέρ της μισθωτής εργασίας των διαδηλωτών.
Από τα τρία υποέργα μεταλλείων στη Χαλκιδική, σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα, εξήγησε ο Δημήτρης Μπάλας, πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού των μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης», επισημαίνοντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης έχει εγκριθεί από επτά υπουργεία, ενώ έχει λάβει και θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ. «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε προεκλογικές υποσχέσεις.
Δε συντρέχει κανένας λόγος για την παύση των εργασιών» υποστήριξε, καθώς, όπως είπε, το ΥΠΑΠΕΝ έχει άρει δύο άδειες απ’ τα μεταλλεία στις Σκουριές.