«Οι 27 φοβισμένοι ηγέτες, αντί να λαμβάνουν ερήμην των λαών καταστροφικές αποφάσεις, πρέπει να θέσουν τις επιλογές τους άμεσα στην κρίση των λαών τους», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΚΕΑ στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία ανέφερε πως αποδεικνύουν ότι «κανένας λαός δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί εθελοντικά την καταστροφή του» και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να καταλάβουν ότι «δεν μπορούν να επιβάλλουν μια καταστροφική πολιτική δίχως αντιδράσεις και κυρίως δεν μπορούν να καταργήσουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι τόσο κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να τίθενται άμεσα στην κρίση των λαών, κατέληξε λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτεί άμεσα από τις κυβερνήσεις κάθε χώρας ξεχωριστά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων ώστε να αποφασίσουν οι λαοί για το μέλλον τους».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το ΚΕΑ στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρός του και πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στη Συνθήκη για το Ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το «ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο μόνιμης λιτότητας» που το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι «να βαθύνει την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άμεση δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού Ευρωπαϊκού μετώπου αντίστασης» για να «μπορέσουμε να μπλοκάρουμε τα μέτρα λιτότητας, αύξησης της ανεργίας, διάλυσης των κοινωνικών σχέσεων και εκφυλισμό της δημοκρατίας στην Ευρώπη».
Στη συνέχεια και αφού τόνισε την αναγκαιότητα δημοψηφισμάτων σε όλα τα κράτη της ΕΕ, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά αγωνίζεται για την επανίδρυση της Ευρώπης, και ανακοίνωσε τα μέτρα που, κατά το ΚΕΑ, είναι απαραίτητα για την έξοδο από την κρίση.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, η επαναδιαπραγμάτευση των δημοσίων χρεών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης διαγραφής μέρους αυτού, ο απευθείας δανεισμός των κρατών (ή δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ένας πραγματικός, ενισχυμένος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, καθώς χωρίς αυτόν, όπως είπε, «το ευρώ δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά και στην κρίση στην Λιβύη και την επέμβαση της «νέας συμμαχίας των προθύμων», όπως την χαρακτήρισε, εκφράζοντας τόσο την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη στρατιωτική επέμβαση, όσο και την: «συμπαράστασή μας στον πολύπαθο λαό της Λιβύης που ζούσε εδώ και χρόνια υπό το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι με την πλήρη ανοχή της διεθνούς κοινότητας και πλέον -στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του- βιώνει και την στρατιωτική εισβολή των ίδιων διεθνών δυνάμεων που έως χθες στήριζαν τον Καντάφι».
Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των «συμμάχων» και τον ισχυρισμό ότι «ο Καντάφι είναι δικτάτορας», ενώ σημείωσε πως οι προεκλογικές καμπάνιες, τόσο του Ν. Σαρκοζί όσο και του Σ. Μπερλουσκόνι, στηρίχθηκαν από τον Λίβυο ηγέτη. Τόνισε, ωστόσο, πως απαιτείται διπλωματική λύση και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να σταματήσει άμεσα να προσφέρει τις στρατιωτικές της βάσεις για την διευκόλυνση της επέμβασης στη Λιβύη».
Στη συνέντευξη, εκτός του κ. Τσίπρα μίλησαν ο πρόεδρος του ΚΕΑ Pierre Laurent και ο αντιπρόεδρός του Grigore Petrenko.