Σε 130 σελίδες κατάθεσης περιγράφει ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία του Ελληνικού Στρατού Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης το χρονικό της εισβολής στην Κύπρο και τις απίστευτες θηριωδίες των Τούρκων.
Η κατάθεση έγινε κατά την 159η συνεδρία της Επιτροπής και περιλαμβάνει 130 σελίδες. Ήταν και ο πρώτος υπήκοος της Ελληνικής Δημοκρατίας που προσήλθε και κατάθεσε στην Επιτροπή για τον Φάκελο.
Ο κ. Σημαιοφορίδης υπηρετούσε στην Κερύνεια της Κύπρου μεταξύ 1970 και 1980 στο Τμήμα Αντικατασκοπίας του κλιμακίου της Ελληνικής ΚΥΠ.. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, έστελνε τακτικά αναφορές στο ΓΕΕΦ, την ΕΛΔΥΚ και την Αθήνα για τις κινήσεις των Τούρκων. Μετά το πραξικόπημα όλες οι αναφορές μιλούσαν για ετοιμασίες του τουρκικού Στρατού και απόβαση στην Κερύνεια, αλλά η Αθήνα δεν λάμβανε κανένα υπόψη.
Η ελληνική Πρεσβεία, ακόμα και την ώρα που ξεκίνησαν τα πλοία γεμάτα τανκ και στρατό -ώρα 11:30 μ.μ. της 19ης Ιουλίου 1974- έγραφε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα: “Από πληροφορίες ημέτερου κλιμακίου ΚΥΠ φαίνεται ότι υπάρχουν αποβατικά σκάφη τουρκικού στόλου έξω από τις ακτές της Κύπρου. Πέντε αποβατικά, δώδεκα ναυτικά μίλια βορείως Αποστόλου Ανδρέα, δώδεκα αποβατικά μεγαλύτερου εκτοπίσματος τριάντα ναυτικά μίλια βορείως της Κερύνειας. ΓΕΕΦ δεν ανησυχεί”.
Στη συνέχεια του εγγράφου γίνεται περιγραφή το πρωί της εισβολής όταν αντίκρισαν μπροστά τους ξαφνικά στις 4:30 τα πολεμικά πλοία, τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα. Οι αρμόδιοι δεν πίστευαν ακόμα ότι είχε αρχίσει η εισβολή, ενώ υπήρχε μια πλήρης αποδιοργάνωση των μονάδων της Εθνικής Φρουράς.
Συγκλονιστικές είναι οι αναφορές για την κατάσταση, που επικρατούσε την πρώτη και δεύτερη ημέρα της εισβολής, με τον σφαγιασμό Ελληνοκυπρίων στρατιωτών, όχι μόνο στο χώρο της εισβολής αλλά και στην Κερύνεια, την Κλεπίνη και στο Καζάφανι.
Τραγική είναι η περίπτωση έξη Ελληνοκυπρίων, των οποίων, σύμφωνα με τη μαρτυρία, έκοψαν τα κεφάλια και τα έβαλαν σε πασσάλους. Αναφέρονται και ονόματα. Αυτή η περίπτωση περιγράφεται για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους βουλευτές που άκουσαν τα γεγονότα.
Η Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό απόρρητων εγγράφων, τα οποία όμως θα φυλάσσονται στα αρχεία της Βουλής. Πρόκειται για χιλιάδες σελίδες που θα αξιολογηθούν σιγά-σιγά στο μέλλον.
Ένα από αυτά αναφέρεται σε συνομιλία του δικτάτορα Ιωαννίδη με το ΓΕΕΦ, η οποία έγινε στις 10 π.μ. της 15ης Ιουλίου ενώ συνεχιζόταν το πραξικόπημα. Ο Ιωαννίδης ζητούσε να γίνει στάχτη το Προεδρικό και να βρουν τον Μακάριο στα ερείπια. Όταν έμαθε ότι ήταν ζωντανός ζήτησε να ψάξουν παντού, διότι θα χαθεί το παιγνίδι.
Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά σε συνομιλία του Ιωαννίδη με τον “οκταήμερο πρόεδρο” του πραξικοπήματος τον Νίκο Σαμψών, ζητώντας “το κεφάλι του Μακάριου”. Καταγράφονται ακόμα πολλές άλλες αναφορές για τις δραστηριότητες των πραξικοπηματιών σε σχέση με την αντίσταση στην Αρχιεπισκοπή, την Πάφο και το αεροδρόμιο Λευκωσίας.