Το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΚΑΝΑ
Σύμφωνα με τα όσα «καταγγέλλει» η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, τα χρέη όταν εκείνη ανέλαβε (το 2010) ξεπερνούσαν τα 37,5 εκατ. ευρώ.
Μέσα στον απόηχο του σάλου που ξέσπασε και τις αλληλοκατηγορίες των νυν και πρώην διοικούντων, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής καταγγέλλουν μεγάλο φαγοπότι στον οργανισμό.
Αυτό, τουλάχιστον, λένε τα ευρήματα του πορίσματός των επιθεωρητών ύστερα από 10μηνο εξονυχιστικό διοικητικό, οικονομικό, διαχειριστικό και λειτουργικό έλεγχο στον ΟΚΑΝΑ για τα έτη 2008-2009, με αναφορά σε επιμέρους στοιχεία του 2010.
Το «φαγοπότι» στον ΟΚΑΝΑ είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της η “PRESS Time”. Στο ρεπορτάζ αναλύονταν οι σπατάλες στα ταξίδια, καθώς και άλλους τομείς, αλλά και η δυστοκία στην προμήθεια φθηνότερης μεθαδόνης και βουπρενορφίνης για τους τοξικομανείς. Προς τιμή της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ είχε πρόθυμα εξηγήσει και αναλύσει ένα προς ένα τα κακώς κείμενα του Οργανισμού, αλλά και το τι προτίθεται να κάνει για να βελτιώσει την κατάσταση, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Η κυρία Μαλλιώρη από την πλευρά της αναφέρει ότι βρήκε σε άθλια οικονομική κατάσταση τον οργανισμό όταν ανέλαβε. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο έργο που έχει κάνει μέχρι σήμερα από τη μέρα που ανέλαβε. Πιο «επιθετικός» εμφανίζεται ο επιθεωρητής κ. Ρακιντζής, ο οποίος ζητά τη διενέργεια του πειθαρχικού ελέγχου για τις πράξεις ή τις παραλείψεις στελεχών του οργανισμού, ενώ το πόρισμά του από τις έρευνες έχει ήδη σταλεί στον εισαγγελέα.
Και οι δύο τους πάντως δεν σχολιάζουν το πόρισμα, αλλά περιμένουν πρώτα τις αποφάσεις του εισαγγελέα διότι, όπως λένε, δεν νομιμοποιούνται να το κάνουν και ότι αυτό επαφίεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που οπωσδήποτε θα κρίνουν το περιεχόμενο των εκθέσεων και θα κινηθούν αναλόγως.
Από την πλευρά της Εισαγγελίας μέχρι στιγμής ζητήθηκε η διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου για πράξεις ή παραλείψεις υπαλλήλων, καθώς και ο προσδιορισμός της οικονομικής ζημιάς από αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον καταλογισμό μη νόμιμων δαπανών. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπός των υπαλλήλων του ΟΚΑΝΑ Γ. Κακλαμάνης αντιδρά στα όσα καταγγέλλει ο κ. Ρακιντζής και δηλώνει μεταξύ άλλων ότι τα στοιχεία της έκθεσης όσον αφορά στα προνόμια και τις αμοιβές του προσωπικού είναι «ανακρίβειες». Τέλος, κάλεσε τον κ. Ρακιντζή να ανακαλέσει, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματος, εάν δεν το πράξει.
Το πόρισμα
Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης χαρακτηρίζει το μοντέλο διοίκησης «ανορθολογικό και εξαιρετικά δαπανηρό, αφού απορροφά περισσότερους πόρους για τη συντήρησή του παρά για τις υπηρεσίες που προσφέρει, όπως αποδεικνύεται από το πόρισμα». Ένα από τα κυριότερα ευρήματα που ζήτησε να διερευνηθούν από την εισαγγελέα είναι η μη ελεγχόμενη δαπάνη χρήσης κινητών τηλεφώνων. Για παράδειγμα, κατ’ έτος το κόστος για τις τηλεπικοινωνίες ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.
Μερικά άλλα σημαντικά ευρήματα είναι ότι ο οργανισμός, σύμφωνα με το πόρισμα, επιβαρύνθηκε και δεν επωφελήθηκε από τα επιδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. Καταγγέλλει επίσης ότι καταβλήθηκαν υπερωρίες οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν. Ο κ. Ρακιντζής ζητά από την εισαγγελία τη διερεύνηση για την καταβολή εξόδων ταξιδιών στο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ κατά παράβαση των εσωτερικών εγκυκλίων και να προσδιοριστεί το συνολικό κόστος αυτής της κατηγορίας δαπάνης.
Ο οργανισμός επίσης επιβαρυνόταν με πρόστιμα λόγω της μη εμπρόθεσμης απόδοσης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών. Ακόμα θα διερευνηθεί και η προσυπογραφή τιμολογίων από αναρμόδια πρόσωπα. Πέρα των άλλων ευρημάτων, στα οποία αναφέρεται ο κ. Ρακιντζής, κάνει και δύο προτάσεις: μία σχετικά με τη διακίνηση των φαρμάκων και την τήρηση των σχετικών εγκυκλίων και μία για την απορρόφηση της λίστας αναμονής.
Η πρώτη είναι η «σύσταση ομάδας Εσωτερικού Ελέγχου στον ΟΚΑΝΑ, η οποία θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση με τη συμμετοχή ιατρικού προσωπικού και φαρμακοποιού για τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων στις Μονάδες σχετικά με τη διακίνηση των φαρμάκων και την τήρηση των σχετικών εγκυκλίων».
Όσον αφορά στην πρόταση για την απορρόφηση της λίστας αναμονής, θα γίνει εφικτό κάτι τέτοιο «εάν ο ΟΚΑΝΑ επανασχεδιάσει το πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Υποκατάστασης και αναδιαρθρωθούν οι υφιστάμενες δομές. Αν παραμεριστούν αγκυλώσεις που επιτρέπουν τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου γερασμένου πληθυσμού θεραπευομένων στις Μονάδες κι αν εισαχθούν μέθοδοι αξιολόγησης των περιστατικών για τον διαχωρισμό και την παραπομπή τους στις αντίστοιχες δομές».
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ
Σύμφωνα με τα όσα «καταγγέλλει» η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, τα χρέη του οργανισμού όταν εκείνη ανέλαβε (το 2010) ξεπερνούσαν τα 37,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ το 2009 ήταν 48.190.000 ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, που με τα λοιπά έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 50.600.000 ευρώ.
Η συνολική επιχορήγηση για το 2010, αντίστοιχα, περιορίστηκε στα 40.500.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι συμπεριλαμβάνονται στο ως άνω ποσό και 8 εκατ. ευρώ με τα οποία το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προχωρώντας σε μέτρα μείωσης του ελλείμματος, ενίσχυσε τον προϋπολογισμό του οργανισμού.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο έργο που έχει κάνει μέχρι σήμερα συγκρίνοντας στοιχεία του 2010 και του 2011, με εκείνα των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το κόστος μισθοδοσίας για τον Φεβρουάριο του 2010 για 620 άτομα ανήλθε στα 2.052.708,75 ευρώ και για μισθοδοσία εργαζομένων μέσω εταιρείας στα 83.500 ευρώ.
Επίσης, το τέλος για παροχή υπηρεσιών (μπλοκάκι) ανήλθε σε 25.500 ευρώ, με συνολικό κόστος 2.161.708,75 ευρώ. Αντίστοιχα, για τον Φεβρουάριο του 2011 το κόστος μισθοδοσίας για 643 άτομα ανήλθε σε 1.976.780,60 ευρώ και για μισθοδοσία εργαζομένων μέσω εταιρείας σε 14.500 ευρώ. Όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών (μπλοκάκι), το κόστος ήταν 10.500 ευρώ. Συνολικό κόστος: 2.001.780,6 ευρώ.