Σχέδιο αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου προωθεί το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενεργείας, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι την 7η Ιουνίου 2015, την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οργάνωση και εξειδίκευση των χρήσεων και των δραστηριοτήτων που είχε ετοιμάσει ο καταργημένος πλέον Οργανισμός της Αθήνας.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, προβλέπονται χρήσεις αναψυχής και βιολογικών καλλιεργειών με επισκευή των υφιστάμενων κτηρίων.
Η ΚΥΑ αναφέρεται μόνον στον σχεδιασμό των χρήσεων χωρίς να αγγίζει θέματα όπως είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο, από δημόσια ή ιδιωτικά κεφάλαια, ή ποιος φορέας θα αναλάβει την υλοποίησή του. Ενας πρώτος προϋπολογισμός που υπάρχει ως εκτίμηση για τη δημιουργία του μητροπολιτικού αυτού πάρκου είναι 100 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, που βεβαίως είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει να υλοποιείται, το κτήμα Τατοΐου χωρίζεται σε τρεις ζώνες:
– Τη Ζώνη Δ1 ως περιοχή αναψυχής και υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, όπου επιτρέπονται έργα και κατασκευές υπαίθριας δασικής αναψυχής, για διευκόλυνση των επισκεπτών – χρηστών των χώρων, όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Επιτρέπεται ακόμη η εγκατάσταση και λειτουργία περιπτέρων πληροφόρησης, υγιεινής, ενοικίασης ποδηλάτων, αναψυκτηρίων, περιβαλλοντικής και ιστορικής ενημέρωσης, η κατασκευή παρατηρητηρίων της αγρίας φύσης, καθώς και η οργάνωση και διαμόρφωση χώρων αναψυχής, χώρων δασικού παιχνιδιού, μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών, υπαίθριων χώρων ανάπαυσης.
– Τη Ζώνη Δ2 ως περιοχή αναψυχής, πολιτισμού φιλοξενίας προσωπικοτήτων διοργάνωσης διεθνών πολιτικών συμβουλίων, πνευματικών εκδηλώσεων (εκδηλώσεων πολιτισμού) και εκθέσεων ειδικής θεματολογίας.
– Τη Ζώνη Δ3 ως περιοχή αναψυχής, αθλητισμού, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής ενημέρωσης, γεωργίας και κτηνοτροφίας. Προβλέπεται η οργάνωση και ενοικίαση αγροτεμαχίων για τη χρήση τους ως αστικών λαχανόκηπων και οι απολύτως απαραίτητες εγκαταστάσεις στέγασης αγροτικών μηχανημάτων και εργαλείων.
Η υφιστάμενη δόμηση του συνόλου των κτηρίων της περιοχής παρέμβασης ανέρχεται σε 15.056 τ.μ. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει δοθεί προς διαβούλευση, η αποκατάσταση και η εκ νέου χρήση των προϋφισταμένων κτηρίων επιτρέπεται πέραν της καθορισμένης δόμησης, εφόσον υπάρξει επαρκής τεκμηρίωσή τους. Ειδικότερα δίδεται η δυνατότητα, κατόπιν εγκρίσεως των αρμοδίων υπηρεσιών, για τη λειτουργία των κτηρίων να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες, που δεν θα υπερβαίνουν ανά κτήριο το ποσοστό 10% της δόμησης των υφιστάμενων και προϋφιστάμενων κτηρίων.