Η απόφαση αναμένεται από το δικαστήριο
«Όχι» στη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής (Χ.Α) «είπε», με πρότασή της προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, ζητώντας να απορριφθεί η σχετική ένσταση που υπέβαλαν στο δικαστήριο συνήγοροι πολιτικής αγωγής.
Ωστόσο, την τελική απόφαση θα την λάβει το δικαστήριο που έχει αποσυρθεί σε διάσκεψη.
«Η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης θα μπορούσε να αλλοιώσει τις συμπεριφορές παραγόντων της δίκης», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην πρότασή της η εισαγγελέας για να συμπληρώσει πως η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας μπορεί να αποβεί, εν τέλει, κατά του κύρους της Δικαίωσης και των λειτουργών της. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η μαγνητοφώνηση της διαδικασίας και η λήψη φωτογραφιών, δεν υπάγονται στις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου.
Παράλληλα, η εισαγγελέας – κατά τη σημερινή 10η συνεδρίαση για την υπόθεση της Χ.Α. – ζήτησε να απορριφθεί και η ένσταση για τήρηση απομαγνητοφωνημένων πρακτικών, ενώ επιφυλάχθηκε να αποφανθεί, κατά την πρόοδο της ακροαματικής διαδικασίας, για το θέμα της προβολής βίντεο, φωτογραφιών, κ.λπ. μέσα στη δικαστική αίθουσα που αφορούν στην εκδιζόμενη υπόθεση.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της καταλληλότητας της αίθουσας (η δίκη διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον Κορυδυλλό), όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η κ. Οικονόμου τόνισε πως επί αυτού του θέματος έχει τοποθετηθεί τόσο η ίδια όσο και το δικαστήριο, η πρόεδρος του οποίου διαβίβασε αίτημα για μεταφορά της δίκης στον προϊστάμενο του Εφετείου της Αθήνας.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από τον προϊστάμενο του Εφετείου, πλην όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δεμσεύθει ότι θα δημιουργηθεί νέα αίθουσα στο Εφετείο.
«Πρακτικά ακόμη και στα διαζύγια»
«Ακόμη και στα διαζύγια και στις μικροδιαφορές, οι διαδικασίες μαγνητοφωνούνται, αντέτειναν λαμβάνοντας το λόγο συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, κατά την τοποθέτησή τους για το θέμα της τήρησης απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών.
«Εφόσον υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή – ακόμη και σε δίκες μικροδιαφορών υπάρχει μαγνητοφώνηση – γιατί να μην υπάρχει σε αυτή τη δίκη», ανέφεραν οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα. «Η φωνοληψία συντάσσεται με την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και διευκολύνει και το έργο όλων μας. Ζητούμε να γίνει δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής. Σε μια δίκη με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον θα μπορούσε να γίνει μια ρύθμιση για τη διευθέτηση του θέματος», είπαν οι συνήγοροι και συμπλήρωσαν πως είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού να πληροφορείται το τι ακριβώς συμβαίνει στη δίκη.
Προς στιγμήν, μάλιστα, δημιουργήθηκε ένταση στο δικαστήριο όταν συνήγοροι της πολιτικής αγωγής ανέφεραν πως η δράση των κατηγορουμένων βουλευτών της Χ.Α. είναι πολύχρονη και ότι είναι απαραίτητη η μαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης. Μίλησαν για εγκληματική οργάνωση που εξέλεξε βουλευτές το 2012, σημειώνοντας πως υπάρχει «διαπλοκή» της εγκληματικής οργάνωσης με ένα κοινοβουλευτικό σώμα.
Οι αναφορές αυτές, ωστόσο, των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν ένταση με την υπεράσπιση να διαμαρτύρεται έντονα.
Η υπεράσπιση
Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας το λόγο, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου αρχηγού της Χ.Α Ν. Μιχαλολιάκου ζήτησε να σταματήσουν «οι φανατικές εκφράσεις που εξασφαλίζουν σε κάποιους ρόλους αλλά δεν βοηθούν τη δικαιοσύνη». Όπως ειπώθηκε, «οι σημερινοί κατηγορούμενοι κουβαλούν δυο χρόνια τραυματική εμπειρία από τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ».
Στο σύνολό τους οι συνήγοροι της υπεράσπισης τάχθηκαν κατά της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της δίκης, πλην των συνηγόρων του κατηγορουμένου πρώην βουλευτή της Χ.Α. Στ. Μπούκουρα που τάχθηκε υπέρ. «Από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι καλύπτουν τη δίκη δεν θεωρώ ότι βλέπεται η διαδικασία από την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη», είπε η συνήγορος του Στ. Μπούουρα σε αντίθεση με τους δικηγόρους του Ν. Μιχαλολιάκου που ανέφεραν: «Η δημοσιότητα είναι συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα. Ποιος εγγυάται όμως ότι τα ΜΜΕ θα μεταδίδουν ολόκληρη τη διαδικασία και όχι αυτά που τους βολεύουν; Είμαστε κατά της ραδιοτηλεοπικής κάλυψης της δίκης».
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της τήρησης μαγνητοφωνημένων πρακτικών της διαδικασίας, η πλειονότητα των συνηγόρων τάχθηκε υπέρ της τήρησής τους.