Την ώρα που εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» ζητά από την κυβέρνηση διάλογο για μία κοινά αποδεκτή λύση, η οποία θα επιτρέψει τη συνέχιση του έργου στα μεταλλεία της Κασσάνδρας, οι μεταλλωρύχοι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην αναστολή των εργασιών.
30 περίπου διαμαρτυρόμενοι παραμένουν από νωρίς το πρωί κλεισμένοι σε στοά των μεταλλείων Ολυμπιάδ και ζητούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, μετά από την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να ανακαλέσει τις μελέτες βάσει των οποίων έχουν εκδοθεί άδειες για έργα στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα.
Τις τελευταίες ημέρες η ατμόσφαιρα στη Χαλκιδική μυρίζει μπαρούτι, καθώς δεν έχουν λείψει οι επεισοδιακές συγκεντρώσεις, οι προσαγωγές και τα μπλόκα σε δρόμους.
Μιλώντας στο Mega o υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία έγινε για προεκλογικούς λόγους.
«Δεν βάλαμε λουκέτο, ούτε καν προσωρινό, στο σύνολο των μεταλλείων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι στα μεταλλεία πλην των Σκουριών και ενός μέρους της Ολυμπιάδας οι εργασίες επιτρέπονται κανονικά και «δεν έχει αλλάξει τίποτα».
Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η Eldorado υποσχέθηκε πως θα παράγει χρυσό με έναν ακίνδυνο για το περιβάλλον τρόπο, όπως και ότι είχε υποχρέωση εντός τριών ετών να παρουσιάσει αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν το έκανε.
«Θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε τη συνολική άδεια του έργου και να σταματήσουμε πλήρως τις εργασίες, δεν το κάναμε», συνέχισε.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι παρανόμως η Ελληνικός Χρυσός έχει δώσει χαρτιά διαθεσιμότητας και σε εκείνους τους εργαζόμενους που δεν απασχολούνται στις περιοχές όπου ανεστάλησαν οι εργασίες.
Η εταιρία απαντά στην επιχειρηματολογία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και διευκρινίζει ότι η Ελληνικός Χρυσός είχε υποχρέωση σύμφωνα με τις από 10-2-2012 εγκριθείσες Τεχνικές Μελέτες των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας (υπ’ αριθ. Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349 και Δ8-Α/Φ.7.49.13/30258ΠΕ/5159ΠΕ αντίστοιχα) να υποβάλλει μέχρι τον Φεβρουάριο 2015, προσάρτημα για την Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού – Χρυσού, το οποίο και υπέβαλε εγκαίρως με το υπ’ αριθ. Α2272 στις 22-12-2014.
Στην μελέτη αυτή, συνεχίζει η εταιρεία, οι δοκιμές που συμπεριλαμβάνονται εκτελέστηκαν σε ημιβιομηχανική κλίμακα στο ερευνητικό κέντρο του παρόχου της τεχνογνωσίας, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να πιστοποιήσει τέτοιου τύπου δοκιμές, δεδομένου ότι οι μόνες παγκοσμίως εγκαταστάσεις όπου είναι δυνατός ο τεχνικά πλήρης έλεγχος της δυνατότητας εφαρμογής της μεθόδου της ακαριαίας τήξης είναι εκείνες της εταιρείας Outotec, που ανέπτυξε και διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα τη σχετική τεχνογνωσία, στο Pori της Φινλανδίας.
Mόνο με αυτό τον τρόπο είναι τεχνικά δυνατή η διασφάλιση της δυνατότητας εφαρμογής της πυρομεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης με βάση τα επιτόπια δεδομένα της περιοχής των Μεταλλείων Κασσάνδρας και ο έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της, και αυτή είναι η ουσία της διασφάλισης, συμπληρώνει.
Επίσης, διαβεβαιώνει ότι τα πορίσματα που προσκομίστηκαν με τη μελέτη αυτή είναι σαφώς μεταγενέστερα της επιβολής των όρων του Φεβρουαρίου 2012 και έτσι καλύπτεται πλήρως και το τυπικό του θέματος.
Σχετικά με το ζήτημα των εργαζομένων, η εταιρεία καθιστά σαφές ότι η «ομηρία» των εργαζομένων είναι μια έννοια που δε μας αφορά και δεν ανταποκρίνεται στις προθέσεις μας – και αυτό το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι τα τελευταία 10 χρόνια.