Αυξημένη επισκεψιμότητα σημειώθηκε χθες, Σάββατο, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση της τάξεως του 37% σε σχέση με πέρυσι.
«Ο κόσμος έσπευσε στην Έκθεση και όταν οι δρόμοι άνοιξαν έδωσε τον παλμό στο χώρο της υπαίθριας σκηνής στην Πύλη Τόξο, όπου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο το συναυλιακό πρόγραμμα της 80ης ΔΕΘ» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΘ-Helexpo AE.
Πέραν των συναυλιών που περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα, αλλά και του Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους, τους επισκέπτες της ΔΕΘ περιμένει η έκθεση με τις σημαντικότερες εφευρέσεις και τα μουσικά όργανα των Αρχαίων Ελλήνων, στο περίπτερο 3.
Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει 40 εξαιρετικές μηχανές και επινοήσεις, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων. Ακόμη περιλαμβάνονται 42 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, πλήρως λειτουργικά και αξιόπιστα.
Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά και από το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών Κώστα Κοτσανά, που λειτουργούν στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία.
Εντυπωσιακό είναι και το θέαμα μέσα από έξω από το περίπτερο 14, όπου αγωνιστικά αυτοκίνητα αντίκες και σπάνια συλλεκτικά μοντέλα έχουν «σκαρφαλώσει» ακόμη και σε containers, τα οποία έχουν στοιβαχθεί το ένα πάνω στο άλλο, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Το «Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου», που ανήκει στο Ίδρυμα Θεόδωρου Χαραγκιώνη, ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης και ο ιδιώτης συλλέκτης, Ηλίας Λόγγος, έχουν φέρει ειδικά για τις ανάγκες της 80ης ΔΕΘ συνολικά 25 αυτοκίνητα αντίκες και παλαιά αγωνιστικά. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν δύο σπάνια συλλεκτικά αυτοκίνητα του 1926, εκ των οποίων ένα παρόμοιο είχε εκτεθεί στην πρώτη διοργάνωση της ΔΕΘ εκείνο το έτος.