Το master plan του Renzo Piano για τη μετατροπή του στο μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας.
«Μέχρι το τέλος Απριλίου του 2012 εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, για να δημοπρατηθεί το έργο».
Το Φαληρικό Δέλτα αλλάζει «πρόσωπο»
Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος με τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου αποκαλύφθηκε το master plan για την ανάπλαση της περιοχής, μια παρέμβαση – μαμούθ, η οποία θα έχει την… συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.
Στην περιοχή που σήμερα ταλαιπωρείται από χίλια μύρια προβλήματα, σε λίγο καιρό θα «στέκει» το μεγαλύτερο πάρκο στην πρωτεύουσα σε έκταση 1.000 στρεμμάτων. Μέχρι το τέλος Απριλίου του 2012, εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, για να δημοπρατηθεί το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Γι’ αυτό και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, αλλά και εκείνοι της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων «ακονίζουν» ήδη τα μαχαίρια τους, για να καταθέσουν τις προσφορές τους, μόλις προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Το σχέδιο της ανάπλασης μελετήθηκε από τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος είναι γνωστός για την οικολογική του συνείδηση και ευαισθησία, ενώ έχει συνεργαστεί πολλές φορές με το Ίδρυμα Νιάρχου για ανάλογες οικολογικές δράσεις και πρωτοβουλίες.
Το Ίδρυμα είναι ο μεγάλος χορηγός της μελέτης, κάτι που αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Φίλιππου Νιάρχου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τη μελέτη, η περιοχή της παραλιακής ζώνης που εκτείνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην εκβολή του Κηφισού Ποταμού, μέχρι και το κλειστό γυμναστήριο Tae Kwon Do (για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίησή του ως συνεδριακό κέντρο), αλλά και τον Ιππόδρομο, θα μετατραπεί σε πάρκο.
Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η επίλυση όλων των βασικών προβλημάτων της περιοχής, που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία, την πρόσβαση και τις κυκλοφοριακές εξυπηρετήσεις και ρυθμίσεις, προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του πάρκου, καθώς και οι αρχές και κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της φυσιογνωμίας του τοπίου, των διαμορφώσεων και της φύτευσης.
Στόχος είναι να μετατραπεί σε πάρκο έκτασης 1000 στρεμμάτων και να αποκτήσει η Αθήνα τον πρώτο από τους νέους μεγάλους πνεύμονες πρασίνου. Πρόκειται για αμιγώς φυσικό ποιοτικό Πάρκο με λειτουργίες αναψυχής, ελεύθερο σε όλους τους πολίτες.
Αναβάθμιση
Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο το πάρκο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής και την ώθηση της ανταγωνιστικότητας της Αθήνας και ως τουριστικού προορισμού σε διεθνές επίπεδο.
Κύριος στόχος του οράματος του Renzo Piano είναι η απόλυτη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και η ανάκτηση της σχέσης και της μνήμης ενός θαλάσσιου αστικού μετώπου, που χάθηκε με τις επιχώσεις, τις υποδομές και τη δημιουργία του αυτοκινητόδρομου.
Το Πάρκο θα αποτελεί ένα φίλτρο ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα και ένα δυναμικό φυσικό τοπίο. Η λεωφόρος Ποσειδώνος μετατοπίζεται προς τη θάλασσα, υποβιβάζεται και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το πάρκο.
Όσον αφορά στην άρδευση του πάρκου, αυτή προβλέπεται να καλυφθεί με την επανάχρηση μέρους των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας. Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει την πρόσκληση για χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων που περιλαμβάνουν την πρόσθετη επεξεργασία των λυμάτων, καθώς και δίκτυο διανομής του ανακτημένου νερού.