Σε επιφυλακή το ελληνικό Πεντάγωνο για την παρουσία του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο – Νέο «μέτωπο», με την Βαγδάτη, ανοίγει η Τουρκία
Το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» έπλευσε χθες ανάμεσα στην Λέσβο και στην Χίο, συνοδευόμενο από το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Μπόντρουμ».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ,το «Τσεσμέ» κινήθηκε με πολύ μικρή ταχύτητα -κάτι που προκάλεσε σοβαρές υποψίες στην ελληνική πλευρά.
Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό έπλευσε σε διεθνή ύδατα, βρέθηκε σε περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, προκειμένου να ξεκινήσει σεισμογραφικές ή άλλες εργασίες στον βυθό, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα έπρεπε να έχει λάβει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Τέτοια άδεια ούτε έχει ζητηθεί και, προφανώς, δεν έχει δοθεί.
Το γεγονός ότι το «Τσεσμέ» συνοδεύτηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο, την κορβέτα «Μπόντρουμ», έχει θέσει σε επιφυλακή το ελληνικό Πεντάγωνο. Τις κινήσεις των δύο τουρκικών πλοίων παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος «Αήττητος».
Πρέπει να επισημανθεί ότι ο πλους του «Τσεσμέ» με την συνοδεία της κορβέτας «Μπόντρουμ» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή. Κινούμενα με πολύ μικρή ταχύτητα, τα δύο τουρκικά πλοία χθες βρίσκονταν κοντά στον Άγιο Ευστράτιο και τώρα πλέουν στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λέσβο και στην Χίο.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι προτού αποφασίσουν να πλεύσουν σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι Τούρκοι δεν εξέδωσαν σχετική «Navtex».
Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου, τα δύο τουρκικά πλοία «Μπόντρουμ» και «Τσεσμέ» κινήθηκαν από τα διεθνή ύδατα σε τουρκική χωρική θάλασσα.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού από την στιγμή που οι κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων δεν περιγράφονται από κάποια «Navtex» ουδείς μπορεί να προβλέψει αν το ερευνητικό πλοίο και η τουρκική κορβέτα θα επανέλθουν σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Επικίνδυνες ισορροπίες
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη συριακή μεθόριο, που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν στα άκρα οι σχέσεις της Τουρκίας με την Μόσχα, η Άγκυρα ανοίγει τώρα νέο μέτωπο με την Βαγδάτη.
Το βράδυ της Παρασκευής, περισσότεροι από 130 Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης και συγκεκριμένα στην περιοχή Μπασικά, στο Βόρειο Ιράκ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν μονάδες Πεσμεργκά, δηλαδή Ιρακινών Κούρδων μαχητών.
Για «εισβολή» κάνει λόγο η Βαγδάτη
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα φτιάχνει στην περιοχή μία μόνιμη στρατιωτική βάση, μετά από συμφωνία που επετεύχθη με τις Αρχές της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής του Ιράκ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο βόρειο Ιράκ έχουν φτάσει 20 με 25 τανκς.
Οι Αρχές του Ιράκ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν: «Έχουμε την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία έστειλε στο ιρακινό έδαφος στρατεύματα που εκτιμώνται σχεδόν σε ένα τεθωρακισμένο σύνταγμα, που συνοδεύεται από άρματα μάχης και πυροβολικό δήθεν για να εκπαιδεύσουν ένοπλες ομάδες, κι αυτό χωρίς το αίτημα ή την έγκριση των ομοσπονδιακών ιρακινών Αρχών».
Η αντίδραση του προέδρου του Ιράκ ήταν άμεση. Ο Φουάντ Μασούμ χαρακτήρισε την κίνηση της Τουρκίας ως «παραβίαση των διεθνών κανόνων και του Διεθνούς Δικαίου» και υπογράμμισε ότι θα αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις.
Σε δήλωσή του, ο Μασούμ κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της και ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ιράκ απαίτησε την άμεση απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Μοσούλη. Το Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «μια εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες για την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, ωστόσο αυτή η κίνηση δεν αποτελεί μέρος κάποιου σχεδιασμού της συμμαχίας κατά των φανατικών ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, τουρκική στρατιωτική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η εκπαίδευση των ανταρτών Πεσμεργκά έχει άμεση σχέση με την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.