Ένα διακοσμητικό αντικείμενο από πορσελάνη χάρισε στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μια οικογένεια Ιρακινών για να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επικείμενη μετεγκατάστασή της στη Λιθουανία.
Το πορσελάνινο αντικείμενο είχε στα χέρια της η αντιπρόεδρος της Κομισιόν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης της στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων στον Ελαιώνα.
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω εδώ με πολύ κόσμο που μου διηγήθηκε πολλές διαφορετικές ιστορίες. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν χωριστεί και τις οποίες οι υπηρεσίες ασύλου διαφορετικών χωρών θα ενώσουν ξανά. Και η έκκλησή μου στους ανθρώπους αυτούς είναι να έχουν υπομονή.
Μιλήσαμε επίσης, με ανθρώπους που είναι εδώ γιατί αναζητούν μια καλύτερη ζωή για τις οικογένειές τους και μόρφωση για τα παιδιά τους.
Γι’ αυτούς, το μήνυμά μας είναι: αν έφυγαν από τον πόλεμο και τους διωγμούς τότε φυσικά έχουν δικαίωμα ασύλου, αν ψάχνουν για δουλειά και βρουν δουλειά είναι ευπρόσδεκτοι, αν όμως, δεν βρουν δουλειά, θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να τους δεχθεί όλους, τότε θα πρέπει αυτό το θέμα να το χειριστούμε με σεβασμό και αξιοπρεπή τρόπο» επισήμανε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξερχόμενη από τον Ελαιώνα.
Όπως είπε, εξάλλου, η κυρία Γκεοργκίεβα, συζήτησε με το δήμαρχο Αθηναίων τους «τρόπους με τους οποίους η Κομισιόν και οι ελληνικές αρχές θα επιταχύνουν την υλοποίηση των προγραμμάτων υποστήριξης και θα επιλύσουν διοικητικά προβλήματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η χρηματοδότηση Προγραμμάτων για πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες από τρεις πηγές, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο για Πρόσφυγες και τους διαρθρωτικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος τη συνόδευε και το δήμαρχο Αθηναίων, την εφαρμογή του Προγράμματος Επιδότησης Ενοικίου για είκοσι χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας. Το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν με 80 εκατομμύρια ευρώ. «Προφανώς, ως Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ότι έχει γίνει τους τελευταίους μήνες είναι πρωτοφανές. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά χώρα στον κόσμο όπου η άφιξη 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων δεν θα ήταν σοκ. Και όπως ξέρετε, για την Ελλάδα αυτό είναι ένα σοκ πάνω σε ένα άλλο γιατί είναι μια χώρα που προσπαθεί να βγει από μια δύσκολη οικονομική εποχή» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης τόνισε: συζητήσαμε τον τρόπο, τον έχουμε βρει ουσιαστικά, του πώς θα μπορέσουμε να βρούμε πόρους ούτως ώστε κα τους πρόσφυγες να βοηθήσουμε και οι τοπικές κοινωνίες , οι οποίες θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες να έχουν αντισταθμιστικά οφέλη. Και συμπλήρωσε: πιστεύω ότι με μία καλή φύλαξη των συνόρων θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να δεχθούμε τους πρόσφυγες όπως επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και τα Συντάγματά μας.
Και αυτό να το κάνουμε χωρίς να διαταράσσουμε την καθημερινότητα της ζωής και τις δημοκρατικές διαδικασίες στις ευρωπαϊκές χώρες.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι το βασικό μετά τις σημερινές επαφές είναι πως «επισημοποιείται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσεθι μόνη της, ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό. Συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», η κρίση λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.
Σημειώνεται ότι σήμερα στον Ελαιώνα φιλοξενούνται 610 άτομα.