Στις αυλές των εξοχικών τους ή ακόμα και σε φίλων τους μάλλον θα ψήσουν φέτος τον οβελία οι περισσότεροι Βορειοελλαδίτες, αφού ενώ έδειξαν αρχικά έντονη την πρόθεσή τους να ταξιδέψουν, οι μέχρι στιγμής κρατήσεις δείχνουν πτώση 25%-30% για προορισμούς του εξωτερικού και 35%-40% για εσωτερικού, όπως τόνισε, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης.
Μπορεί το τριήμερο της 25ης Μαρτίου να εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά, για τους τουριστικούς πράκτορες, όμως οι γιορτές του Πάσχα δεν φαίνεται ότι θα τους χαροποιήσουν το ίδιο, παρά τα δελεαστικά πακέτα που προσφέρουν, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο.
Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί, για αυτούς που θα καταφέρουν τελικά να ταξιδέψουν στο εξωτερικό την περίοδο του Πάσχα, είναι σύμφωνα με τον κ. Μαντούση το Ντουμπάο, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Πράγα, το Παρίσι, η Βαρκελόνη και η Βουδαπέστη, ενώ οι “τοπ” περιοχές εντός της Ελλάδας είναι κυρίως τα Χανιά, αλλά και τα νησιά Μύκονος, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Πάτμος και Χίος.
Οι Άγιοι Τόποι, λόγω των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, δεν προτιμήθηκαν φέτος, παρά το γεγονός ότι αποτελούν έναν παραδοσιακό προορισμό για τους ταξιδιώτες του Πάσχα. Αναφορικά με τις οδικές εκδρομές, ο κ. Μαντούσης επεσήμανε ότι αποτελούν μια συμφέρουσα λύση για τους ενδιαφερόμενους, με τις τιμές τους να κυμαίνονται μεταξύ 160 ευρώ και 170 ευρώ, για τετραήμερες αποδράσεις, ενώ οι δημοφιλέστερες από αυτές είναι: Πήλιο, Γιάννενα-Ζαγοροχώρια, Πελοπόννησος, Εύβοια, Αθήνα και Δέλτα Έβρου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαντούσης επεσήμανε ότι, σε ποσοστό 70%, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πραγματοποιούν τις κρατήσεις τους με μετρητά, παρόλο που η χρήση κάρτας δίνει τη δυνατότητα για άτοκες δόσεις από τα τουριστικά γραφεία. «Η ψυχολογία του κόσμου είναι έντονα αρνητική εν μέσω της οικονομικής κρίσης και ενώ η ανάγκη τους να ταξιδέψουν είναι μεγάλη, ωστόσο η τσέπη τους, δεν τους το επιτρέπει», ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι η δυναμική των παραδοσιακά καλών πελατών των τουριστικών πρακτόρων, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, έχει περιοριστεί κατά 50%, αφού πλέον και αυτές οι κατηγορίες δεν κλείνουν έγκαιρα τις εκδρομές τους, αφού περιμένουν πρώτα να τακτοποιήσουν άλλες εκκρεμότητες και ύστερα να διαπιστώσουν εάν μπορούν τελικά να ταξιδέψουν.