Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι εκτιμά ως απαραίτητη την αυτόνομη δράση και παρέμβαση της υπηρεσίας του, ακόμη κι αν αντιτίθεται ένα κράτος – μέλος.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt σημειώνει ότι για την περιφρούρηση της ελεύθερης διακίνησης Ευρωπαίων πολιτών εντός του χώρου Σένγκεν χρειάζεται καλή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Υπό αυτό το πρίσμα προεξοφλεί ότι οι «28» μέχρι τα μέσα του 2016 θα συναινέσουν στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Frontex και στην παρέμβασή της ακόμη και χωρίς να προηγείται αίτημα κράτους – μέλους.
Ωστόσο, ο Λετζέρι αναφέρει ότι μόνο με την ενίσχυση του προσωπικού, που αναμένεται να φτάσει συνολικά τους 1.000 υπαλλήλους μέχρι το 2020, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει σωστή αντιμετώπιση της κρίσης.
«Αποκλειστικά και μόνο μέτρα διαχείρισης της κρίσης δεν επαρκούν, θα πρέπει να αφοσιωθούμε στις αιτίες που κάνουν τόσο πολλούς μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη», συνεχίζει και επιμένει ότι εξαιρετικά σημαντικό για την υπηρεσία του είναι να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα.
«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να θεσπιστούν κυρίως νέα εργαλεία για την επιτήρηση του εναερίου χώρου. Μέχρι τώρα η Frontex ήταν αναγκασμένη να ζητά τη στήριξη του κράτους – μέλους, όταν επρόκειτο για την επιτήρηση των συνόρων από αέρος. Όμως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε θέσει σε λειτουργία στη Βουλγαρία δικές μας κάμερες παρακολούθησης. Χάρη στις εικόνες και τις πληροφορίες που παίρνουμε από πρώτο χέρι, μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις. Αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο κυρίως όταν ένα κράτος – μέλος μας ζητά βοήθεια και τα άλλα δεν προθυμοποιούνται να διαθέσουν επιπλέον πόρους», συμπληρώνει.
Ο επικεφαλής της Frontex κάνει αναφορά και στην επιχείρηση Poseidon Rapid Intervention, που θα ξεκινήσει στις 28 Δεκεμβρίου με περιπολίες στο Αιγαίο και θα ενισχύσει τα ελληνικά μέσα επιτήρησης με επιπλέον πλοιάρια παρακολούθησης, 375 μεταφραστές και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.
Η συνδρομή είναι απαραίτητη, γιατί όπως ο ίδιος υπολογίζει, ο αριθμός των προσφύγων, που τώρα λόγω των καιρικών συνθηκών εμφανίζεται μειωμένος, από την άνοιξη θα αυξηθεί εκ νέου καθώς το συριακό παραμένει άλυτο.
«Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει την κατάσταση», προσθέτει, «είναι αν η ΠΓΔΜ συνεχίσει να μη δέχεται οικονομικούς μετανάστες. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να απελαύνει πολύ πιο συστηματικά από ό,τι κάνει μέχρι τώρα, αιτούντες που δεν έχουν καμιά προοπτική να πάρουν άσυλο. Σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Ο Λετζέρι παραδέχεται αφενός ότι η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας οδήγησε στη μείωση των συνοριακών φυλάκων και αφετέρου ότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τη χώρα προέλευσης ενός πρόσφυγα, όταν διέρχεται τα σύνορα μιας άλλης χώρας.
«Η εμπειρία μας έδειξε ότι στα 2/3 των περιπτώσεων δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, ταξιδιωτικά έγγραφα που να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα», συμπληρώνει.