Συνεχίζεται σήμερα η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της αναισθησιολόγου του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Νεκταρίας Πολάκη, ενώπιον του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ, στο υπουργείο Υγείας, για το θέμα της κλοπής ναρκωτικών σκευασμάτων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) τον περασμένο Μάιο.
Η κ. Πολάκη, βρίσκεται στο προσκήνιο τον τελευταίο μήνα λόγω της εμπλοκής της στη μοιραία επέμβαση για «κρεατάκια» της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε μετά το τραγικό συμβάν, η αναισθησιολόγος και εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη φέρει ένα βαρύ πειθαρχικό ιστορικό, καθώς διαπιστώθηκε αλλά και η ίδια ομολόγησε ότι έκλεψε ναρκωτική ουσία (14 φιαλίδια πεθιδίνης) από το ΠΑΓΝΗ.
Μάλιστα, στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε, η γιατρός, εκτός από την ομολογία της κλοπής, παραδέχεται και τον ισχυρό προβληματισμό της μήπως είναι εξαρτημένη από τις ναρκωτικές αναλγητικές ουσίες που λαμβάνει για την αντιμετώπιση, όπως υποστηρίζει, του χρόνιου πόνου.
Στο πόρισμα της ΕΔΕ επισημαίνεται η ανάγκη της αναισθησιολόγου να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχικής υγείας για απεξάρτηση.
Η υπόθεση Πολάκη λόγω της έλλειψης πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης δεν ελέγχθηκε όπως έπρεπε να γίνει όλο αυτό το διάστημα. Η πειθαρχική διαδικασία ουσιαστικά δρομολογήθηκε μετά τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη (στις 29 Δεκεμβρίου 2015) οπότε και εστάλη στο ανώτατο πειθαρχικό όργανο του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους για το ανώτατο πειθαρχικό όργανο ιατρών του ΕΣΥ, ορίστηκε ένα εκ των μελών του Πειθαρχικού οργάνου ως εισηγητής της υπόθεσης Πολάκη. Ο εισηγητής είχε στη διαθεσή του μια εβδομάδα για να μελετήσει ενδελεχώς τον φάκελο και όλα τα έγγραφα που συνθέτουν το ιστορικό της υπόθεσης.Στη σημερινή συνεδρίαση είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει και τα λοιπά μέλη του συμβουλίου διεξοδικά για την πειθαρχική υπόθεση που συζητείται.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας έχει κληθεί να απολογηθεί και η διωκώμενη αναισθησιολόγος. Η απολογία της μπορεί να είναι γραπτή και να παραδώσει υπόμνημα, αλλά οφείλει να είναι παρούςα για να απαντήσει και στις ενδεχόμενες ερωτήσεις των μελών του Πειθαρχικού συμβουλίου.
Η διωκώμενη γιατρός έχει το δικαίωμα να εκθέσει την δική της άποψη για όσα της καταλογίζονται – αλλά και η ίδια έχει ομολογήσει- στο πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) και να προσκομίσει σχετικές αποδείξεις. Τα μέλη του Συμβουλίου θα διαμορφώσουν με βάση το αποδεικτικό υλικό που θα έχουν στη διάθεσή τους την πεποίθηση για το αν έχει διαπραχθεί από την κυρία Νεκταρία Πολάκη πειθαρχικό παράπτωμα ή όχι.