Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες μετά από απόφαση στη συνεδρίαση της Νίκαιας, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και μεταφέροντας τον αγώνα τους στην πλατεία Συντάγματος.
Σύμφωνα με την απόφαση, την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον για δύο μέρα και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα οι αγρότες θα προβούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμούς σε εθνικές οδούς αλλά και παράδρομους, ενώ θα μπλοκάρουν και τελωνεία, λιμάνια και αεροδρόμια. Επίσης, αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην συνάντηση της Τρίτης στην Βουλή που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής. Όπως ανέφεραν, ακόμη και οι αγρότες μπλόκων που δεν συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση στην Νίκαια δεν θα λάβουν μέρος-σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν – στην συνάντηση της Τρίτης.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μαζικά μπλόκα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη ενώ διαμορφώθηκε ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων το οποίο στηρίζεται στους εξής πυλώνες:
– Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ’ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.
– Επίσης ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.
– Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
– Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.
– Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.
Το κείμενο με τα αιτήματα των αγροτών και τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό απευθύνεται στον πρωθυπουργό ενώ κοινοποιείται τόσο προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και προς τα κόμματα, και όπως λένε οι αγρότες αναμένουν μία κίνηση «καλής θέλησης» από πλευράς της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φορολογικού συντελεστή 15% από φέτος (έναντι 13% που ισχύει σήμερα) και σταδιακή αύξησή του στο 26% σε βάθος τριετίας ή τετραετίας αντί για το τέλος του 2017.