Άμυνα και Ασφάλεια στη Μεσόγειο και ο ρόλος της ΕΕ, ήταν το θέμα σημερινής επιστημονικής εκδήλωσης που οργάνωσε το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου, με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών Μαριλένας Κόππα (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργου Κουμουτσάκου (ΝΔ) που είναι επίσης μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας.
Οι προκλήσεις που θέτει η εξελισσόμενη κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα ο πόλεμος στη Λιβύη συνίσταται στους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, την ανθρωπιστική κρίση και το μεταναστευτικό κύμα που συνεπάγεται, και τη τιμή του πετρελαίου και βεβαίως τον “άγνωστο Χ”: τη στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ.
Αυτά τόνισε στην εισήγησή της η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κόππα που εξέφρασε την ελπίδα να μην πραγματοποιηθούν ποτέ οι Ισραηλινοί σχεδιασμοί για πόλεμο στον Ιράν, ένα πόλεμο που, αν πότε πραγματοποιούνταν, θα είχε φοβερές και παγκόσμιες συνέπειες.
Η κ. Κοππά επεσήμανε το αδιέξοδο που έχει σχηματισθεί στη Λιβύη και εξαιτίας της υποτίμησης από τη Δύση της αποφασιστικότητας του Καντάφι, αλλά και τον υφέρποντα κατακερματισμό της χώρας. Προέβλεψε ότι η Λιβύη κινδυνεύει να βουλιάξει όλο και περισσότερο στον εμφύλιο πόλεμο και επεσήμανε ότι μόνο πολιτική μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα.
Σχετικά με την Αγγλία και τη Γαλλία υποστήριξε ότι επεχείρησαν να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η σχετική υποχώρηση των ΗΠΑ, χωρίς, όμως, λαμπρά αποτελέσματα. Χαρακτήρισε μεγάλη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε με μία φωνή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης για πρώτη φόρα στο ψήφισμα 1973 για τη Λιβύη της έννοιας της ευθύνης προστασίας των αμάχων.
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο συνιστούν το πρώτο μεγάλο τεστ μετά τη Γιουγκοσλαβία για την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Τις χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία για να δείξει η Ευρώπη ότι αποτινάζει τις μνήμες της αποικιοκρατίας, βοηθώντας στις διαδικασίες εκδημοκρατισμού.
Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα ορθός κινήθηκε στο θέμα της Λιβύης, τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ενώ, αναφερόμενος στη Μεσόγειο, είπε ότι συνιστά μεν σημείο συνάντηση και τομής, κυρίως όμως αποτελεί σημείο τριβής τριών θρησκειών και πολιτισμών, του δυτικού, του εβραϊκού και του μουσουλμανικού. Το γεγονός αυτό σε σχεδιασμό με τις διαφορές το νότου και του βορρά της Μεσογείου, αλλά και την έλλειψη κοινής ή τουλάχιστον συγκλίνουσας περιφερειακής αντίληψης, δεν επέτρεψε, κατά τον κ. Κουμουτσάκο, να επιτύχουν σειρά ευρωμεσογειακών πρωτοβουλιών.
Ο χώρος δεν είναι ενιαίος, τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας ήταν σε αντίθεση με άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες επιτυχημένη στη Μεσόγειο γιατί απέφυγε μια συνολική στρατηγική και στηρίχθηκε στις διαφοροποιημένες διμερείς συνεργασίες.
Απαντώντας στην ερώτηση πού τοποθετεί την Ελλάδα, σε αυτό το σημείο “τριβής”, όπως το χαρακτήρισε, Δύσης, εβραϊσμού και Ισλάμ, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και ιδιαίτερα στους δύο βασικούς δυτικούς θεσμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αντιθέτως η Μαριλένα Κοππά έδωσε περισσότερη έμφαση στο ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας.