Διαμαρτυρία από ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ σήμερα – Επιμένει στην πρόσκλησή της σε διάλογο η κυβέρνηση
Σε σκηνές διανυκτέρευσαν αγρότες στο Σύνταγμα, μετά το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής.
Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για σήμερα Σάββατο, στην πλατεία, όπου επίσης έχει καλέσει σε συγκέντρωση η ΑΔΕΔΥ.
Παράλληλα, στις 11 το πρωί, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην Ομόνοια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 10.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα, αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, βρέθηκαν την Παρασκευή στο Σύνταγμα.
Εκεί μετέβησαν και 20 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, στα οποία επετράπη η είσοδος στην Αθήνα, μετά από συμφωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων [βλ. σχετικά: «Όργωσαν» το κέντρο της Αθήνας τα τρακτέρ].
Νέα πρόσκληση σε διάλογο μέσω Κουρουμπλή
Νέο κάλεσμα στους αγρότες, για διάλογο, απηύθυνε η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Μιλώντας από τηλεοράσεως, ο κ. Κουρουμπλής είπε πως «όταν καλούμε σε διάλογο, όλα είναι ανοιχτά».
«Πρέπει οι αγρότες να έρθουν σε διάλογο να δουμε ποια είναι τα περιθώρια που μπορούμε να εξαντλήσουμε» σημείωσε, καλώντας τους «να μη μετανιώσουν για ευκαιρίες που ενδεχομένως χαθούν».
Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για τέσσερα χρόνια και όχι για τρεις μήνες και πρέπει να κριθεί στο τέλος της θητείας της.
Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης, είπε ότι ο κόσμος αισθάνεται πολύ πιο άνετα να διαμαρτύρεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από ό, τι με άλλες κυβερνήσεις, αλλά διασαφήνισε ότι δεν φοβίζουν την κυβέρνηση οι διεκδικήσεις του λαού «γιατί είμαστε στην ίδια όχθη».
«Εάν υπάρχουν υπερβολές, να τις εγκαλέσω», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ερωτηθείς εάν υπήρξαν φαινόμενα άσκησης βίας στους αγρότες, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που άφησε τα τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.
«Πονοκέφαλος» διαρκείας στο Μαξίμου
Ενώπιον αυτής της πρωτοφανούς αντίδρασης, στο Μαξίμου το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί αγωνιωδώς να καταλήξει, ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου, σε μια λύση εκτόνωσης της κρίσης, ώστε να επέλθει μια πρώτη συνάντηση με τους αγρότες πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το Παρίσι, την προσεχή Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την αναγνωρισμένη σημαντικότητα του Ασφαλιστικού, το βάρος της κυβέρνησης δίνεται στο Φορολογικό και πιθανώς στον ΟΓΑ.
Να σημειωθεί ότι, την Παρασκευή, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου δήλωσε ότι η φορολογία των αγροτών το 2015 θα είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2014 -κάτι που φανερώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Γεγονός είναι ότι όλοι στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν απίθανο να εκτονωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο προσεχές διήμερο, ενώ δεν είναι λίγοι που θεωρούν ως μέγα σφάλμα το επιχείρημα που προτάθηκε από μερικούς κυβερνητικούς, ότι δηλαδή τα επεισόδια υποκινήθηκαν από «μπαχαλάκηδες» και χρυσαυγίτες ή άλλες ακραίες οργανώσεις. Ταυτόχρονα, διατείνονται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «νερώσει αρκετά το κρασί της», προκειμένου να προσελκύσει τους εκπροσώπους των αγροτών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, ορισμένοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι και η θέση κάποιων εκ των αγροτών, για πλήρη απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, «είναι αδιέξοδη και αντιπαραγωγική».
Όπως και να έχει, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση στο αγροτικό ζήτημα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου, με την επιστροφή του πρωθυπουργού την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, να «τρέξει» το νομοθετικό έργο προς την κατεύθυνση του κλεισίματος των τεσσάρων μεγάλων «αγκαθιών» της αξιολόγησης: Ασφαλιστικό, νέα δημοσιονομικά μέτρα, «κόκκινα» δάνεια και νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.