Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πτώχευση Αριστοτέλειο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται ΑΕΙ και ΤΕΙ στη συμπρωτεύουσα λόγω της ισχνής κρατικής χρηματοδότησης η οποία αναμένεται να περικοπεί επιπλέον.
Η κρατική χρηματοδότηση είναι ήδη μειωμένη κατά 30% πράγμα το οποίο θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των πανεπιστημίων.
Τα λειτουργικά έξοδα του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για το 2010 παρόλο που ανέρχονται στα 36 εκατ. ευρώ ωστόσο το πανεπιστήμιο έλαβε 30 εκατ. ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργήθηκε μια «μαύρη τρύπα» ύψους 6 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ιδρύματος.
«Σε δύο χρόνια μπορεί να δηλώσει πτώχευση το ΑΠΘ»
«Το αποθεματικό που έχει το Πανεπιστήμιο δεν θα κρατήσει για πάντα. Αν χειροτερέψει η κατάσταση σε δύο χρόνια μπορεί να τελειώσει και το ΑΠΘ να δηλώσει πτώχευση», αναφέρει ο αντιπρύτανης Οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής.
Προσπάθειες εύρεσης εσόδων
Η διοίκηση του ΑΠΘ προχώρησε και στην εκμετάλλευση των κυλικείων των σχολών, ενώ όπως γνωστοποιεί ο κ. Παντής. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα λειτουργεί και ο πανεπιστημιακός εκδοτικός οίκος, ο οποίος θα αναλάβει την έκδοση όλων των συγγραμμάτων που διατίθενται στους φοιτητές αλλά και τα βιβλία των μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος, και με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ένα μεγάλο ποσό το οποίο θα δώσει ανάσα στο Ίδρυμα.
Μέσα στους στόχους του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης είναι και η αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνει η πράσινη ανάπτυξη με το σχεδιασμό οικολογικών καινοτομιών. Στο πλαίσιο αυτό το Ίδρυμα σκέφτεται την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Περικοπές παντού
Παράλληλα, τεράστια είναι και τα κενά στο προσωπικό του πανεπιστημίου, καθώς δεν προωθούνται οι διορισμοί μελών ΔΕΠ σε κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν από συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις, οι οποίες στο ΑΠΘ φτάνουν περίπου τις 100. Επιπλέον, έχουν παγώσει οι εξελίξεις μελών ΔΕΠ στην επόμενη βαθμίδα, ενώ μειώθηκαν και οι δαπάνες για τους συμβασιούχους διδάσκοντες του 407.
Αποτέλεσμα, να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία αρκετών τμημάτων που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα στα νεότερα τμήματα, όπως του Κινηματογράφου, του Θεάτρου και της Χωροταξίας στη Βέροια, όπου τα περισσότερα μαθήματα είναι στον αέρα, καθώς οι περισσότερες ώρες διδασκαλίας στηρίζονται σε εκπαιδευτικό προσωπικό του διατάγματος 407, αλλά και στην έρευνα.
«Κόκκινη γραμμή της διοίκησής μας είναι η υποβάθμιση της έρευνας και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο. Αυτό θέλουμε να καταλάβει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο από ότι φαίνεται επιθυμεί την απαξίωση του θεσμού. Η εκπαίδευση πρέπει να εξαιρεθεί από την πολιτική των περικοπών που επιτάσσει το μνημόνιο», υπογραμμίζει ο αντιπρύτανης.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ) αποφάσισε να ζητήσει από το πρυτανικό συμβούλιο και την σύγκλητο την αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος, τουλάχιστον για μία μέρα, ώστε να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Περικοπές και στο ΠΑΜΑΚ
Όπως τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Χατζηδημητρίου, το 2010 τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος έφτασαν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση ήταν μόλις 4 εκατ. ευρώ.
«Γι’ αυτό σταματήσαμε κάποια έργα συντήρησης ή βελτίωσης των κτηρίων του Πανεπιστημίου, τις προμήθειες, ενώ σταματήσαμε και τις συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά ή την αγορά βιβλίων που χρειάζονται για την έρευνα», σημειώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κενά, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης παρατηρούνται και στο προσωπικό του Πανεπιστημίου, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί ακόμα.
«Όπως σημειώνει ο ίδιος η χρηματοδότηση για το 2011 θα φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ όπως εξελίσσονται τα πράγματα το πανεπιστήμιο θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί με τα απολύτως απαραίτητα έξοδα, γεγονός το οποίο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρει.
ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: «Ούτε τα βασικά έξοδα»
Την αγωνία του για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εκφράζει και ο πρόεδρος του ιδρύματος, Παύλος Καρακολτσίδης. «Πέρυσι λάβαμε το 84% της συνολικής χρηματοδότησης που δικαιούμασταν, διότι παίρναμε το 7% του συνολικού ποσού για κάθε μήνα. Το γεγονός ότι δεν πήραμε το 100% της χρηματοδότησης μάς δημιούργησε ένα έλλειμμα της τάξης των 2 εκατ. ευρώ. Αν η ίδια τακτική ακολουθηθεί και αυτή τη χρονιά, δεν θα μπορέσουμε από τον Σεπτέμβριο να καλύψουμε τα βασικά έξοδά μας» o κ. Καρακολτσίδης.
Όπως γνωστοποιεί ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ-Θ, στη διοίκηση του ιδρύματος έχει δοθεί το ποσό του ενός εκατ. ευρώ με τα οποία αποπλήρωσε μέρος των οφειλών στο έκτακτο προσωπικό, οι οποίες φτάνουν τα 2,5 εκατ. ευρώ.
«Μέχρι το Πάσχα περιμένουμε και το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ» συνεχίζει ο Καρακολτσίδης.
Αν δοθεί όλο το ποσό που έχουν προϋπολογίσει για τη λειτουργία του ΤΕΙ το 2011 θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και αυτό διότι έγινε δραστική περικοπή των μισθών και των έκτακτων εκπαιδευτικών.
«Το υπουργείο Παιδείας πρέπει επιτέλους να μας πει αν θέλει την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή αν θέλει να λειτουργούμε σωστά», τονίζει ο κ. Καρακολτσίδης.