Καζάνι που βράζει είναι η Ειδομένη με δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες να προσεγγίζουν το σημείο. Περίπου 10.000 είναι οι αποκλεισμένοι στην περιοχή ενώ τα σύνορα, την ίδια ώρα, παραμένουν ερμητικά κλειστά από τους Σκοπιανούς.
Ο καταυλισμός των προσφύγων έχει απλωθεί ως την άκρη του χωριού. Όσοι είναι «τυχεροί» κοιμήθηκαν το βράδυ σε σκηνές. Υπήρχαν και αυτοί που κυριολεκτικά ξάπλωσαν στο χώμα.
Η απελπισία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους. Κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι χωρίς νερό και χωρίς φαγητό.
Γυναίκα πρόσφυγας αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί
Στη σκηνή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στον καταυλισμό της Ειδομένης μια γυναίκα μέσης ηλικίας, πρόσφυγας, προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί, βάζοντας φωτιά στο μαντίλι της. Την αντιλήφθηκαν άλλοι πρόσφυγες και την απέτρεψαν, χωρίς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία της. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η γυναίκα ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και υπέστη νευρικό κλονισμό.
Αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα αποφάσισαν Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ και Αυστρία
Ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων αποφάσισαν στη δεύτερη συνάντησή τους οι αστυνομικοί διοικητές της χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ – όπως είπε – δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση η Ελλάδα και η Γερμανία.
Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, ανέφερε ότι «κατά την συνάντηση εξετάστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας του Ζάγκρεμπ και έγινε εκτίμηση του ρίσκου για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κίνησης των προσφύγων».
Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας τόνισε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που διασφαλίζουν την συνοριογραμμή με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, με την αποστολή μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας – και εάν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν και στρατιωτικές δυνάμεις.
«Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο μεταναστών» τόνισε ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία 1000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να μπουν στη χώρα.
Οι αρχές των Σκοπίων αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα ενώ στην πρώτη γραμμή, σε μικρή απόσταση από τον φράκτη, τοποθέτησαν μια αύρα. Τα σφραγισμένα σύνορα έκαναν πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής προς τα κοντινότερα κέντρα ανοικτής φιλοξενίας.
«Ασφυξία» στους χώρους φιλοξενίας
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, κυρίως στην Αττική, όπου συγκεντρώνονται τεράστιοι αριθμοί προσφύγων. Στον Πειραιά περίπου 1.300 φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.
1.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο γήπεδο του μπέιζμπολ, 1.200 σε αυτό του χόκεϊ κι άλλοι 1.200 στην αίθουσα του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ακόμη 700 άνθρωποι φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και 1.200 στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Σχιστό, ενώ 2.000 είναι στα Διαβατά.