Οι δράσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανακούφιση των προσφύγων, αλλά και πλήθος επιστημονικών εργαλείων για τη διαχείριση του προβλήματος στους τομείς της καταγραφής των ροών, της ιατρικής φροντίδας, της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν σε συνάντηση εργασίας στην οποία τονίστηκε ότι «Αν βαθμονομήσουμε τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων σε μια κλίμακα από το ένα (πλήρης λειτουργία) έως το πέντε (απώλεια κάθε ελέγχου), τότε η κατάσταση στην Ειδομένη είναι στο επίπεδο 4».
Με απόφαση των πρυτανικών του αρχών το Πανεπιστήμιο Αθηνών δημιούργησε, τον Σεπτέμβριο, ένα παρατηρητήριο αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες με όπλα την επιστημονική γνώση και την τεχνογνωσία των καθηγητών, αλλά και τον εθελοντισμό από την πλευρά των φοιτητών τους. Οι δράσεις του ιδρύματος ξεκινούν από την κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τα μαθήματα εκμάθησης ελληνικών εξ αποστάσεως και φτάνουν ως την παροχή ιατρικής φροντίδας και τη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού.
Μία από τις δράσεις είναι και η αυτοψία κλιμακίου του ΕΚΠΑ στην Ειδομένη, με επικεφαλής τον Ευθύμη Λέκκα, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και διευθυντή του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων». Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δυνατότητα παρακολούθησης των προσφυγικών ροών με τη βοήθεια σύγχρονων ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων και της τηλεπισκόπισης, αλλά και τη δυνατότητα χαρτογράφησης και εντοπισμού γεωδυναμικών και ατμοσφαιρικών κινδύνων.