Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακώλυση των συγκοινωνιών, την διατάραξη κοινής ειρήνης αλλά και σωρεία άλλων αδικημάτων κατέθεσε στην εισαγγελία Κιλκίς ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, μετά από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε Ειδομένη και Πολύκαστρο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά, τους τελευταίους 20 μήνες ο δήμος είναι επιφορτισμένος με την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος λόγω των αυξημένων ροών και βρίσκεται αντιμέτωπος με «αυξανόμενα και άκρως ανησυχητικά γεγονότα που οδηγούν στην εκτράχυνση της προσφυγικής κρίσης».
Ο δήμος ισχυρίζεται ότι η δημιουργία καταυλισμού στο πρατήριο καυσίμων στο ύψος Πολυκάστρου δεν είναι σύννομο ενώ τονίζεται ότι η κατάληψη του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης-Ευζώνων προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Μάλιστα, τονίζεται ότι ο δήμος απευθύνθηκε και εγγράφως τόσο στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα όσο και στην αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς, επισημαίνοντας την «αδιανόητη και πρωτοφανή αδράνεια των αστυνομικών οργάνων αναφορικά με την αδιαμφισβήτητη παρακώλυση συγκοινωνιών».
Η ίδια μηνυτήρια αναφορά σημειώνει ότι η παρεμπόδιση αυτή είναι υποκινούμενη από «αλληλέγγυους ακτιβιστές, άγνωστης προελεύσεως» ή από άτομα που δηλώνουν ότι είναι μέλη ΜΚΟ.
Πλήττονται οι αγρότες
Εν συνεχεία, ο δήμος αναφέρει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλήττει βάναυσα τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Ως παράδειγμα παρατίθεται ο αγροτικός πληθυσμός των συνολικά 70 κατοίκων του οικισμού της Νέας Καβάλας στον οποίο, τονίζεται στην αναφορά, «δημιουργήθηκε αυθαίρετα, μυστικοπαθώς και δίχως την οποιαδήποτε σχετική κοινοποίηση στον Δήμο Παιονίας, από την ελληνική κυβέρνηση, κέντρο φιλοξενίας προσφύγων».
Έξαρση εγκληματικών συμπεριφορών
Έξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, και οι εγκληματικές συμπεριφορές σε βάρος των δημοτών, με πρόσφατο περιστατικό την εισβολή, σε χώρο στην Ειδομένη όπου φυλάσσονταν τρόφιμα και ρούχα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τις κλοπές κυρίως οικόσιτων ζώων.
Τίθεται ζήτημα δημόσιας Υγείας
Εν κατακλείδι, η αγωγή εγείρει ζήτημα δημόσιας υγείας για όλους όσους βρίσκονται στην περιοχή. «Οι συνθήκες υγιεινής, καθαριότητας και διαβίωσης των προσφύγων είναι τραγικές και απαράδεκτες και η απουσία οργάνωσης και υγιειονομικής επιτήρησης, είναι εμφανέστατες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.