Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από όσους ήδη φιλοξενεί στην αποθήκη 18 (δηλαδή περίπου 350) αλλά ούτε και προσφέρεται για μακροχρόνια παραμονή τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ), Δημήτρης Μακρής σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων.
Ο κ. Μακρής επισήμανε ότι: «Η δυσλειτουργία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και απώλεια φορτίων ενδέχεται να προκαλέσει η τυχόν μακροχρόνια παραμονή προσφύγων στις εγκαταστάσεις του».
Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι «όταν η κυβέρνηση ζήτησε από τον ΟΛΘ να ανταποκριθεί στην ανάγκη προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ανταποκριθήκαμε σε λιγότερες από 24 ώρες.
Τη φιλοξενία παρέχει ο ΟΛΘ, τη διαχείριση των χώρων έχει ο δήμος, το ιατρικό κομμάτι διαχειρίζεται η αντίστοιχη κρατική υπηρεσία και υπεύθυνο για τη συνολική φύλαξη και θέματα τάξης είναι το κεντρικό λιμεναρχείο. Υπάρχει ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους στο λιμάνι.
Ωστόσο, το λιμάνι δεν προσφέρεται για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν δυσλειτουργίες και θέματα τάξης και ασφάλειας, που αν δεν επιλυθούν, θα μεγεθυνθούν. Το λιμάνι δεν είναι ένα πάρκο με αποθήκες, αλλά ένας χώρος με σχέδιο ασφαλείας, το οποίο αν δεν τηρηθεί δεν θα έρχονται πλοία».