Χάνει τον έλεγχο η κυβέρνηση – Στην Λέσβο τα βλέμματα λόγω της άφιξης του Πάπα
Νέα επεισόδια με μαχαιρώματα έλαβαν χώρα χθες την νύχτα, στον Πειραιά, ανάμεσα σε μετανάστες, σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση πασχίζει να διατηρήσει τις εύθραυστες ισορροπίες και να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της για δημιουργία 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων προς αποσυμφόρηση του Πειραιά, του Ελληνικού και της Ειδομένης.
Χθες ένας Αφγανός μαχαιρώθηκε από συμπατριώτη του. Οι δυο Αφγανοί συνεπλάκησαν κατά τη διάρκεια του συσσιτίου, στην πέτρινη αποθήκη του λιμανιού, με αποτέλεσμα ο ένας να τραβήξει μαχαίρι και να καρφώσει τον άλλο στο στήθος. Ο τραυματισμένος άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ενώ άντρες του Λιμενικού συνέλαβαν τον δράστη.
Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται τάσεις αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, με ομάδες προσφύγων και μεταναστών να αναχωρούν για το κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στον Σκαραμαγκά, οι εντάσεις δεν έχουν εκλείψει, κυρίως μεταξύ Σύρων και Αφγανών. Είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό ότι βγήκαν μαχαίρια και μεταξύ ομοεθνών.
Εξάλλου, λίγο πριν τις 11 χθες το βράδυ, ξέσπασαν νέα επεισόδια, αυτή τη φορά μεταξύ ομάδων Αφγανών οι οποίοι έπαιζαν ποδόσφαιρο μεταξύ τους. Για άγνωστους λόγους ξεκίνησαν έναν καβγά που γρήγορα πήρε διαστάσεις. Στο σημείο έφτασαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού, η παρουσία των οποίων διέκοψε τις συμπλοκές και έτρεψε σε φυγή τους Αφγανούς μετανάστες.
Στο νησί της Λέσβου τα βλέμματα
Η προσοχή παράλληλα στρέφεται στο νησί της Λέσβου, όπου σήμερα φθάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.
Αύριο θα βρίσκεται στο νησί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που, μαζί με τους δύο ιεράρχες, θα υποδεχθούν τον Πάπα Φραγκίσκο. Είναι σαφώς ένα γεγονός με παγκόσμια σημασία, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά πολιτικά οφέλη αλλά και μείωση της πίεσης που εξακολουθεί να δέχεται η χώρα, καθώς, λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, έχει επιφορτιστεί με την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος για λογαριασμό της Ευρώπης.
Μπλόκο στις επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία
Καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την χώρα πλησιάζει τους 54.000, το πρόγραμμα επιστροφών στην Τουρκία έχει προσωρινά σταματήσει και η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει κάποια τάξη στους δύο πρόχειρους καταυλισμούς στον Πειραιά και στην Ειδομένη.
Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας δήλωσε χθες ότι ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός, αν και διευκρίνισε ότι είναι αδύνατον όλοι όσοι βρίσκονται στο λιμάνι να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά [βλ. σχετικά: Βίτσας: Ο Πειραιάς θα έχει αδειάσει μέχρι το Πάσχα].
Ο Γιώργος Κυρίτσης από την πλευρά του ανέφερε ότι καθημερινά περίπου 500 άτομα αποχωρούν από την Ειδομένη για άλλες δομές. Σημείωσε ότι αναζητούνται πρώην βιομηχανικοί και εμπορικοί χώροι κοντά στην Θεσσαλονίκη για να στεγάσουν τους πρόσφυγες. Καθώς όμως οι 30.000 θέσεις που είχε υποσχεθεί το κυβερνητικό συμβούλιο πριν από τρεις εβδομάδες δεν έχουν παραδοθεί ακόμη και αν οι πρόσφυγες δέχονταν να αποχωρήσουν από την Ειδομένη και τον Πειραιά δεν θα είχαν πού να πάνε. Είναι ενδεικτικό ότι οι 1.000 θέσεις που δημιουργήθηκαν στον Σκαραμαγκά (κοντά στον αστικό ιστό και με καλές συνθήκες διαβίωσης) γέμισαν αμέσως.
Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες – «Καζάνι που βράζει» η συνοριακή περιοχή Ελλάδας – Σκοπίων
Ωστόσο νέος «πονοκέφαλος» προέκυψε με το Ελληνικό, καθώς η συγκέντρωση εκεί 4.000 προσφύγων δημιουργεί ενόχληση στις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Βίτσας πάντως ανέφερε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η αποσυμφόρηση του Ελληνικού.
Η αστυνομία προσπαθεί να αποτρέψει νέα επεισόδια στα σύνορα με τα Σκόπια, ενώ οι Αρχές καταγράφουν τις ΜΚΟ και ελέγχουν τους “αλληλέγγυους” για να περιορίσουν την δράση όσων έχουν πολιτικούς σκοπούς ή απλώς εκμεταλλεύονται οικονομικά την κατάσταση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 3.770 άτομα, στο κέντρο του Σκαραμαγκά 1.050, στην Αττική συνολικά 14.936, στην Ειδομένη (εντός καταυλισμού) 10.411, στα νησιά του Αιγαίου 7.178.
Ρυθμιστής η Τουρκία
Πάντως τα κλειδιά του προβλήματος εξακολουθεί να κρατά η Τουρκία που προς το παρόν έχει μειώσει την ροή στα νησιά (περί τους 80 με 120 μετανάστες περνούν καθημερινά στην Ελλάδα), ωστόσο η στάση της θα εξαρτηθεί από το αν θα πάρει από την Ευρώπη τα ανταλλάγματα που ζητά.