Πολυμελή εγκληματική οργάνωση η οποία εξαπατούσε πολίτες, κυρίως ιερωμένους, με το πρόσχημα επικείμενου «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων και τη χορήγηση δανείων με οικονομικά οφέλη, εξαρθρώθηκε ύστερα από έρευνα του αστυνομικού τμήματος Ελασσόνας.
Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των 39 συνολικά μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με όφελος ή ζημία που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ.
Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξιχνιάστηκαν 36 περιπτώσεις τετελεσμένων απατών και 17 απόπειρες απάτης, οι οποίες έλαβαν χώρα από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2016, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.
Τα μέλη της οργάνωσης απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 179.819 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 64.356 ευρώ, κατά την εγκληματική τους δράση σε βάρος 38 ατόμων.
Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε Αθήνα, Τρίπολη και Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, σε συνεργασία με αστυνομικούς των υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Λάρισας, Δυτικής Αττικής και Καλαμάτας, καθώς και του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας 39, 30, 24, 33, 24 και 42 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, όλοι τους ελληνικής καταγωγής.
Όπως πρόεκυψε, διευθύνοντα ρόλο στην οργάνωση ως ηγετικό στέλεχος, είχε ο 39χρονος, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών.
Ο 39χρονος, προσποιούμενος κυρίως τον τραπεζικό υπάλληλο, εκπρόσωπο Ιερών Μητροπόλεων ή υπάλληλο εφορίας, προέβαινε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα ανυποψίαστα θύματα και με το πρόσχημα επικείμενου «κουρέματος» των τραπεζικών τους καταθέσεων, τα έπειθε να καταθέσουν ως αντίτιμο διάφορα χρηματικά ποσά μέσω τηλεφωνικών επιταγών προς άτομα που υποδείκνυε, προκειμένου να καταστεί δυνατή η προστασία των καταθέσεων.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα μιλούσε ο ίδιος απευθείας με τους υπάλληλους των ταχυδρομείων-πρακτορειών, μέσω των κινητών τηλεφώνων των θυμάτων του, ώστε να βεβαιωθεί ότι θα επιτύχει τον σκοπό του.
Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στο Διδυμότειχο, την Ξάνθη, τη Λήμνο, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, το Κιλκίς, την Ημαθία, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Σκόπελο, την Πρέβεζα, τη Βόνιτσα, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στα Καλάβρυτα, το Ναυπλίου, την Κορινθία, την Τρίπολη, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, τη Κύθνο και τη Σύμη.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, οι έρευνες συνεχίζονται.