Σε λίγη ώρα από τώρα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλα τα κλειστά επαγγέλματα που, κατά το Μνημόνιο, πρέπει να ανοίξουν, επαγγέλματα του κλάδου μεταφορών και άλλα.
Η λίστα με τα επαγγέλματα μεγαλώνει, ενώ, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, θα αποφύγουν την αναλυτική λίστα, ώστε να μειωθούν οι πιέσεις όσων αισθάνονται ότι θίγονται από τα νέα μέτρα.
Η εντολή που φαίνεται πως δόθηκε στους υπουργούς είναι να εξετάσουν ένα προς ένα τα «κλειστά» επαγγέλματα της αρμοδιότητάς τους, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των εορτών, για να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις. Καθώς το νομοσχέδιο προβλέπεται να επηρεάζει κεκτημένα κλάδων με πολύ μεγάλη συνδικαλιστική ισχύ, μέχρι και μέλη της κυβέρνησης και του βουλευτικού σώματος νιώθουν τις καρέκλες και τα έδρανά τους να ροκανίζονται.
Ο νόμος-πλαίσιο, όπως όλα δείχνου, θα ορίζει τους βασικούς άξονες απελευθέρωσης των κλάδων και το εκάστοτε υπουργείο, με Προεδρικό Διάταγμα ή υπουργική απόφαση, θα «ανοίγει» το εκάστοτε επάγγελμα και θα δίνει σαφές χρονικό όριο μέχρι πότε θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί.
Η κυβέρνηση επιδιώκει ως τον Μάρτιο του 2011, με βάση τη σαφή αναφορά που υπάρχει στο Μνημόνιο, να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο και τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις να παραταθούν το πολύ για ένα εξάμηνο, σε δύσκολες περιπτώσεις. Επίσης εξετάζουν ρήτρα αυτόματης απελευθέρωσης αν καθυστερήσει η ρύθμιση με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων-φορέων, που θα προβλέπεται από τον γενικό νόμο πλαίσιο.
Επίκεντρο του νομοσχεδίου είναι τα κλειστά επαγγέλματα που πρέπει να «απελευθερωθούν» κατ’ ελάχιστο σε όσα πεδία ορίζει η τρόικα έως τον Μάρτιο του 2011:
Μεταφορές όπως ταξί, τα φορτηγά, επαγγέλματα του κλάδου του εμπορίου όπως τα αρτοποιεία, οι κτηματομεσίτες, ενώ περιλαμβάνεται και μία σειρά από τουριστικά επαγγέλματα υπό διερεύνηση.
Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο νομικό επάγγελμα, στους φαρμακοποιούς, στους συμβολαιογράφους, στους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές καθώς και σε άλλους κλάδους κατά την κρίση των αρμόδιων Υπουργών.
Στο επίκεντρο
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και φυσικά τις εντολές της τρόικας, πρώτοι στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες.
Ειδικότερα, οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:
Δικηγόροι: θα υπογράφουν στο εξής συμβάσεις με τους πελάτες τους, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνονται οι κρατήσεις εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία και θα επιβάλλονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις.
Σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στο επάγγελμα του δικηγόρου είναι ότι αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, αφού πλέον με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου κάθε δικηγόρος θα μπορεί να ασκεί τη δραστηριότητα σε οποιαδήποτε μέρος της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αίρεται και η απαγόρευση της διαφήμισης.
Συμβολαιογράφοι: προς άρση οδεύουν και στους συμβολαιογράφους οι γεωγραφικοί περιορισμοί, η ελάχιστη αμοιβή, η διαφήμιση, αλλά και ο περιορισμός που προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό επαγγελματιών που επιτρέπεται κάτω από ειδικές μάλιστα προϋποθέσεις να δραστηριοποιείται σε κάθε περιοχή της χώρας.
Ωστόσο για το συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα προσεχτικές, καθώς οι συμβολαιογράφοι είναι δημόσιοι λειτουργοί και επομένως μπορεί να δημιουργηθούν συνταγματικά προβλήματα.
Φαρμακοποιοί: αίρονται και για τους φαρμακοποιούς οι γεωγραφικοί περιορισμοί (ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, δύο φαρμακεία σε απόσταση 100 μέτρων κ.λπ.), ενώ μειώνεται με βάση τις οδηγίες του μνημονίου το ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Με βάση τους πρώτους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών θα περιοριστεί άμεσα στο 15% – 20% στις λιανικές πωλήσεις, είτε έμμεσα με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι «ξεκινώντας από το 2012 τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ’ αποκοπή ποσό ή κατ’ αποκοπή αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους». Επίσης θα μειωθεί το περιθώριο κέρδους των εταιρειών χονδρικής που διανέμουν φαρμακευτικά προϊόντα κατά τουλάχιστον ένα τρίτο από το Ιανουάριο του 2011.
Μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ορκωτοί λογιστές: Η σημαντική αλλαγή που επέρχεται με βάση το νομοσχέδιο είναι ότι καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές.
Κατάργηση ελάχιστων αμοιβών
Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει και αυτό τη μήνη δεκάδων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς θα ανατρέπει κατακτήσεις ετών αλλά και τα μέχρι σήμερα καθεστώτα λειτουργίας διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, ενώ θα καταργεί και τις ελάχιστες αμοιβές που έχουν θεσμοθετηθεί στο πέρασμα του χρόνου για κάθε ένα από αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται όπως περιγράφει τις γενικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, ενώ η επιμέρους εξειδίκευση θα γίνει από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία με την έκδοση των σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων.
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010, 12:30