«Φως» στις συνθήκες της τραγωδίας στην Αίγινα, την περασμένη Τρίτη, αναμένεται να ρίξει η σημερινή απολογία του κυβερνήτη του μοιραίου ταχύπλοου.
Ο 77χρονος, στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη για δύο κακουργήματα και πλημμελήματα, καλείται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που παραμένουν γύρω από τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος είχε αναλάβει αρχικά την υπεράσπισή του, ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται από την υπόθεση.
«Νιώθω συναισθηματικά την ανάγκη να αποσυρθώ από την περαιτέρω εκπροσώπησή του, όντας βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος σε δήλωσή του.
Την Πέμπτη, το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα στοιχεία των τεσσάρων νεκρών της τραγωδίας, των επιβατών του ταχύπλοου -κανένας από τους οποίους δεν ήταν κάτω των 65 ετών- καθώς και των επιβαινόντων του τουριστικού πλοιαρίου, το οποίο εμβολίστηκε.
Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως ολοκλήρωσαν τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία για νέους μάρτυρες και ευρήματα που θα διαλευκάνουν την υπόθεση.
Το «τελευταίο αντίο» στον καπετάνιο της λάντζας
Χθες, συγγενείς και φίλοι είπαν το «τελευταίο αντίο» στον κυβερνήτη της λάντζας, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο ναυτικό δυστύχημα.
Ο 58χρονος καπετάνιος κηδεύτηκε στην Παναγίτσα της Πέρδικας, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που ο ίδιος καθημερινά έδενε το τουριστικό του πλοιάριο.
Σε κλίμα συγκίνησης θα τελεστεί σήμερα και η κηδεία του άτυχου πατέρα και του 5χρονου γιου του, στο Σχιστό.
Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας ήταν το ξέσπασμα συγγενών των θυμάτων την Τετάρτη, με αφορμή την παρουσία του χειριστή του ταχύπλοου στα δικαστήρια του Πειραιά.
Αντιπαράθεση Δρίτσα – ΠΑΣΟΚ
Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε για το δυστύχημα ότι ο καπετάνιος του μοιραίου σκάφους κατέθεσε πως μετά το πρώτο σοκ κάλεσε συγγενικά του πρόσωπα, φρόντισε να μετεπιβιβάσει και να βγάλει στην ακτή τους φίλους του που ήταν μαζί του στο ταχύπλοο, όπου ο ίδιος έμεινε αρκετή ώρα γιατί έμπαζε νερά.
Ο Θ. Δρίτσας σημείωσε, επίσης, ότι ο οδηγός είχε τον χρόνο να επικοινωνήσει με τους δικούς του και τους δικηγόρους του και πως ο ίδιος τηλεφώνησε στις αρχές λέγοντας «αυτός που ψάχνετε είμαι εγώ, ελάτε να με πιάσετε».
Οι δηλώσεις του κυβερνητικού στελέχους προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επεσήμανε πως «έστω με αφορμή το τραγικό συμβάν ο αρμόδιος Υπουργός θα έπρεπε άμεσα και κατά προτεραιότητα να ασχολείται για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θαλάσσιων συγκοινωνιών και τη διαδικασία χορήγησης και αναθεώρησης των αδειών οδήγησης σκαφών».
«Αντί αυτού και ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, σπεύδει παραβιάζοντας ευθέως την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και παρεμβαίνοντας άκομψα στη Δικαιοσύνη ως συνήγορος του κατηγορουμένου», υπογράμμισε η Χαριλάου Τρικούπη.
Άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών των επιβαινόντων στο σκάφος που σκόρπισε το θάνατο ζήτησε, από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι πρέπει «να μάθουμε τι έγινε και να αποδοθεί δικαιοσύνη» καθώς «οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύπτουν την αλήθεια».
Εξάλλου, υπέρ των αλλαγών στη θαλάσσια νομοθεσία τάχθηκε η Ένωση Κεντρώων, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιάννη Καλλιάνο να δηλώνει:
«Επιμένουμε στο να αναζητηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος και να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να επιτρέπονται μικρότερες ταχύτητες στα σκάφη και να δηλώνονται στα αρμόδια λιμεναρχεία όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτά».