Η ελληνική φοιτητική ομάδα Epione, δημιουργός της ομώνυμης εφαρμογής λογισμικού, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον τελικό του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού «Imagine Cup», που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη από 8 έως 13 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη συμμετοχή απέσπασε το πρώτο βραβείο στον ελληνικό τελικό του διαγωνισμού, που διοργανώθηκε σήμερα από την Microsoft Ελλάς στις εγκαταστάσεις της στο Μαρούσι.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγιναν οι παρουσιάσεις έξι ομάδων των οποίων οι καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» (Software Design) είχαν ξεχωρίσει για την επάρκεια και την πρωτοτυπία τους, επιτυγχάνοντας την πρόκρισή τους στον ελληνικό τελικό.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητριών ομάδων από τον κ. Χρυσοχοΐδη και το διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Ελλάς Ernst-Jan Stigter. Το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα Epione, την οποία απαρτίζουν οι φοιτητές Κώστας Βρένας, Σταμάτης Γεωργούλης, Στέφανος Eλευθεριάδης και Δημήτρης Τζιώνας, με «μέντορα» το Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η εφαρμογή που παρουσίασαν με την ονομασία «Epione» (Ηπιόνη) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης σωματικού και ψυχολογικού πόνου, αναπτυγμένου σε περιβάλλον .NET, που στηρίζεται στην πλατφόρμα Azure (cloud) της Microsoft. Η Epione «νιώθει» τον πόνο του χρήστη, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας (από κάμερα webcam) και βιοσημάτων, για την ανίχνευση των εκφράσεων πόνου και της ψυχολογικής κατάστασης του χρήστη. Ακόμα, αλληλεπιδρά μαζί του, ενεργοποιώντας συστήματα ανάδρασης και ένα τρισδιάστατο περιβάλλον απόσπασης της προσοχής από το αίσθημα του πόνου μέσω εικονικής πραγματικότητας, της βιωματικής αλληλεπίδρασης (μέσω kinect) και κατάλληλης μουσικής.
Ο κ. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης δήλωσε σχετικά: «Ο πόνος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Η “Epione” (Ηπιόνη) φτιάχτηκε για να βοηθάει τους ανθρώπους να τον αντιμετωπίσουν. Ο διαγωνισμός της Microsoft “Imagine Cup” δίνει μια ευκαιρία να αναδειχθεί η προσπάθεια των παιδιών σε ελληνικό επίπεδο, καθώς και σε διεθνές, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Ελλάδα. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αλλά αυξάνει και τις υποχρεώσεις μας για μια αξιοπρεπή και επιτυχή παρουσία στους τελικούς της Νέας Υόρκης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε».
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα NSF με το έργο Eclipsis και στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν η ομάδα PEARS με το έργο Multimedu και η ομάδα Optimus 4 με το έργο Life Avatar.
Ο φοιτητικός διαγωνισμός Imagine Cup της Microsoft, ο οποίος πραγματοποιείται από το 2003, αποτελεί πια σημείο συνάντησης νέων ανθρώπων και προβολής πρωτοπόρων ιδεών, σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο. Οι φοιτητές που ανταποκρίθηκαν το 2011 στην πρόσκληση συμμετοχής ξεπέρασαν τους 1.000 στην Ελλάδα και τους 300.000 παγκοσμίως.
Ο Ernst-Jan Stigter, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, τόνισε ότι «σε κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή που διανύει σήμερα η Ελλάδα, η καινοτομία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη, ενισχύοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας» και υπογράμμισε ότι «η καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους νέους ανθρώπους, η δημιουργική εμπλοκή των οποίων καθίσταται απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή πρωτοπόρου έργου».