Για τη μη αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων καταδικάζει την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση το 2009. 600.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων βρίσκονταν τότε στη χώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε σήμερα στην Ελλάδα πρόστιμο κατ’ αποκοπήν που ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ και ημερήσιο που φτάνει τα 30.000 ευρώ, για μη συμμόρφωση με προηγούμενη καταδικαστική απόφαση του 2009 στον τομέα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
Το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει το Σεπτέμβριο του 2009, δηλαδή πριν από 7 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν εφάρμοζε τις κοινοτικές οδηγίες για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.
Επτά χρόνια μετά το Δικαστήριο εξακρίβωσε σήμερα ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, δεδομένου ότι παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια η κατασκευή των αναγκαίων εγκαταστάσεων καθώς και τριών χώρων απόθεσης για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Η Ελλάδα έπρεπε να είχε συμμορφωθεί με την πρώτη καταδικαστική απόφαση το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2013, κάτι που δεν έκανε, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει για δεύτερη φορά στο Δικαστήριο το 2014, ζητώντας δεύτερη καταδίκη και επιβολή διπλού προστίμου.
Οι δικαστές έκριναν σήμερα ενδεδειγμένη, για την αποφυγή επανάληψης ανάλογων παραβιάσεων στο μέλλον, την επιβολή στην Ελλάδα ενός κατ’ αποκοπήν προστίμου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Επιπλέον, από σήμερα τρέχει και ένα δεύτερο πρόστιμο 30.000 ευρώ ημερησίως, το οποίο θα επιβάλλεται μέχρι την ημέρα που θα διαπιστωθεί η πλήρης συμμόρφωση της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2009 βρίσκονταν στην Ελλάδα προσωρινά αποθηκευμένοι 600.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων.