Συμπλοκές και φωτιά κατέστρεψαν το 60% του κέντρου φιλοξενίας
Μεγάλες καταστροφές υπέστη το hot spot της Μόριας στη Λέσβο μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μέσα στο κέντρο τη Δευτέρα, περισσότερα από 50 αντίσκηνα έχουν γίνει στάχτη. Οι πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν το φλεγόμενο hot spot για να σωθούν και αναζήτησαν καταφύγιο στη γύρω περιοχή. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, με πολλές οικογένειες μεταναστών προσπάθησε να κατευθυνθεί στην πόλη της Μυτιλήνης, εμποδίστηκε όμως από τις αρχές και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο hot spot.
Ωστόσο, στα αποκαΐδια του κέντρου και σε ό,τι απέμεινε από την επέμβαση της πυροσβεστικής, είναι πλέον πρακτικώς αδύνατον να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Υπενθυμίζεται ότι στο hot spot της Μόριας επικρατούσε ήδη υπερπληθυσμός, εφόσον οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί πλησίαζαν τους 4.000, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 2.500 ως ανώτατο όριο.
Σε μια πρώτη λύση συζητείται το ενδεχόμενο να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα δέσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης και θα λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο για τους πρόσφυγες ενώ παράλληλα, κατά πληροφορίες αποφασίστηκε στο νησί να σταλούν 2 δοιμιρίες των ΜΑΤ σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.
Δεκάδες στρέμματα γύρω από το κέντρο της Μόριας κατακάηκαν από την χθεσινή πυρκαγιά και οι κάτοικοι της περιοχής είναι πλέον έξαλλοι, απαιτώντας την άμεση αποσυμφόρηση του hot spot. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την καταστροφή της περιουσίας τους, εφόσον κατά το πλείστον οι εκτάσεις που κάηκαν περιελάμβαναν ελαιοκτήματα.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες υποτίθεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους επέστρεψαν στο hot spot, μαρτυρίες όμως των κατοίκων αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιφέρονται στο νησί εντελώς ανεξέλεγκτοι και χωρίς καμία φροντίδα.
Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι μαζικές διαμαρτυρίες των κάτοικων της Λέσβου, οι οποίοι βγαίνουν στο δρόμο διαδηλώνοντας. Απαιτούν άμεση λύση στο πρόβλημα της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ασκώντας πίεση κατ’ αρχήν στις αυτοδιοικητικές αρχές. Από την πλευρά της πολιτείας, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαιώνει τον δήμαρχο Λέσβου ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη φορέων για την επίλυση του ζητήματος. Αυτό όμως θα καταστεί δυνατόν μετά από την επιστροφή του κ. Μουζάλα από το εξωτερικό, στις 26 Σεπτεμβρίου.
Στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, σαν καταλύτης αρνητικών εξελίξεων λειτουργεί η παρέμβαση ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες παρεισφρέουν και αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την αγανάκτηση των κατοίκων. Η παρουσία αλληλέγγυων των προσφύγων και μεταναστών μετατρέπεται σε «κόκκινο πανί» για τα ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία ανεβάζουν την ένταση και, εξ επίτηδες, ωθούν την ήδη αυξημένη ένταση στα όρια.