Με τέσσερα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Μουσείο Καζαντζάκη ανοίγει και φέτος τις πύλες του για εκπαιδευτικούς και μαθητές και υποδέχεται τη σχολική χρονιά 2016 – 2017.
Στόχος του Μουσείου Καζαντζάκη δεν είναι μόνο η συντήρηση και η έκθεση των συλλογών του, αλλά τοποθετώντας στο κέντρο του ενδιαφέροντός του τον ίδιο τον επισκέπτη, να παρέχει μια εμπειρία που να συνδυάζει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Το Μουσείο οργανώνει ένα πολύπτυχο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που απευθύνεται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, όπως μαθητές, ενήλικες, παιδιά, εκπαιδευτικούς, εφήβους, οικογένειες.
Το τμήμα εκπαίδευσης του Μουσείου σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες.
Τα προγράμματα αφορούν στις συλλογές του Μουσείου και στηρίζονται στη βιωματική συμμετοχή της ομάδας, ενισχύοντας την ανακάλυψη, τη δημιουργία, την πρωτοβουλία και την κριτική σκέψη. Μέσα από τις διάφορες πτυχές της ζωής και του λογοτεχνικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, οι μαθητές προσεγγίζουν και γνωρίζουν τη δημιουργικότητα της μυθοπλασίας, το μαγικό κόσμο του θεάτρου, τη δύναμη του λόγου και ένα πλήθος κρυμμένων πνευματικών θησαυρών στο χώρο του Μουσείου.
Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017 όπως ανακοινώθηκαν από το Μουσείο Ν. Καζαντζάκης έχουν ως εξής:
«Νηπιαγωγείο: «Ταξιδεύοντας με μια βαλίτσα»
Ένα γράμμα, μια βαλίτσα και μια μεγάλη αναζήτηση. Ποιος θα βοηθήσει τον Νίκο Καζαντζάκη στο μεγάλο του ταξίδι; Τι θα βάλουμε μέσα στην βαλίτσα; Ελάτε να αποκωδικοποιήσουμε τα γράμματα φίλων και συγγενών και να ανακαλύψουμε τις αναμνήσεις του Καζαντζάκη ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου.
Α΄ και Β΄ Δημοτικού: «Αγαπητέ φίλε Νίκο!»
Πώς επικοινωνούσε ο Καζαντζάκης με την οικογένειά του και τους φίλους του; Για ποιο λόγο έγραφε επιστολές; Από ποιες χώρες έστελνε καρτ-ποστάλ; Τα παιδιά αναγνωρίζουν τα βασικά μέρη συγγραφής μιας επιστολής με αφορμή το επιστολικό αρχείο του Μουσείου και συγγράφουν τη δική τους επιστολή, εμπνεόμενοι από τον λόγο του ίδιου του Καζαντζάκη.
Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού: «Ηρωικές Αναμετρήσεις»
Οι ήρωες της μυθολογίας και της ιστορίας ζωντανεύουν και είναι έτοιμοι για νέες αναμετρήσεις. Ποιος ήρωας θα κερδίσει; Ποιος είναι ο πιο γενναίος πολεμιστής; Με αφορμή τα παιδικά μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, τα παιδιά ανακαλύπτουν την προσωπικότητα και τα κατορθώματα του Θησέα και του Μέγα Αλέξανδρου, τις ιδέες και τις πεποιθήσεις τους, τη γενναιότητα των αποφάσεων και των επιλογών τους. Αλήθεια… τι θα συνέβαινε αν ο Θησέας συναντούσε τον Μέγα Αλέξανδρο μέσα στο Λαβύρινθο;
Ε΄, Στ΄ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου: «Με μια σχολική τσάντα»
Με τα μαγικά πάντα μάτια, μ’ ένα κόκκινο μάλλινο σκούφο στο κεφάλι και τσαρουχάκια με κόκκινες φούντες στα πόδια, ένα πρωί κίνησε ο Καζαντζάκης για το σχολείο. Ποιους συνάντησε εκεί; Πώς ήταν ως μαθητής;
Πώς περνούσε στο σχολείο; Με αφορμή τις εντυπώσεις του ίδιου του Καζαντζάκη, τα παιδιά γνωρίζουν τον μαθητή Καζαντζάκη και ανακαλύπτουν την καθημερινή του ζωή στο σχολείο μιας παλιότερης εποχής. Τι έχει αλλάξει άραγε από τότε;»
Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν από 3 Οκτωβρίου 2016.