Νέο σύστημα κινητικότητας – Τι προβλέπει
Τα πάνω-κάτω στον δημόσιο τομέα της χώρας φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, και με το οποίο θεσμοθετείται ένα νέο σύστημα κινητικότητας.
Με τη θεσμοθέτηση του κρατικού υπαλλήλου ανοίγει ο δρόμος για τη μετακίνηση των εργαζόμενων από τον έναν φορέα στον άλλο, ενώ, κινητικότητα και μετατάξεις θα φέρουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις φορέων με παράλληλη κατάργηση 1.040 κλάδων.
Ουσιαστικά, θα δημιουργηθεί μια εσωτερική αγορά εργασίας για τους Δημοσίους Υπαλλήλους οι οποίοι θα μπορούν να αλλάζουν θέσεις όταν δημιουργούνται κενές θέσεις εργασίας. Για να το πετύχουν αυτό θα κάνουν αίτηση, θα περνούν από αξιολόγηση, ενώ καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος της μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ.
Με βάση το νέο νομοσχέδιο καθορίζεται ως ανώτατο όριο ολοκλήρωσης κινητικότητας οι 4 μήνες, ενώ για τις μετατάξεις το αντίστοιχο όριο θα είναι οι τρεις μήνες.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κινητικότητας, που αναμένεται να δημιουργηθεί το 2017, όλοι φορείς με κενές θέσεις θα αναρτούν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, ενώ, οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι θα αναρτούν τις υποψηφιότητές τους για τις θέσεις που είναι κενές και επιθυμούν οι ίδιοι να καλύψουν.
Τα κριτήρια για την πλήρωση της κενής θέσης θα προσδιορίζονται από τον ίδιο τον φορέα που αναζητά υπάλληλο για την συμπλήρωση του κενού. Στην περίπτωση που για την ίδια θέση υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι θα υπάρχει μοριοδότηση με βάση τυπικά προσόντα την οποία θα ελέγχει το Συντονιστικό Κέντρο Κινητικότητας στο οποίο θα μετέχουν στελέχη του ΑΣΕΠ.
Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα σε ολόκληρο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ έτσι ώστε να υπάρχει η βάση για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας.
Με βάση τα οργανογράμματα ανά τομέα και υπηρεσία θα προκύψουν και οι ανάγκες αλλά και οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται για κινητικότητα.