Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 8 το πρωί έως τις 6 και μισή το απόγευμα προχωρά την Κυριακή η τροχαία, λόγω της 32ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν απαγόρευση στάσης και στάθμευσης και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας.
Η διαδρομή, όπου θα ισχύσουν σταδιακά τα μέτρα, καλύπτει κεντρικούς δρόμους των Δήμων Μαραθώνα – Ν. Μάκρης, Ραφήνας, Παλλήνης, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού – Παπάγου και Ψυχικού – Φιλοθέης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Ειδικότερα ρυθμίσεις θα γίνουν στις ακόλουθες λεωφόρους και οδούς:
• Μαραθωνομάχων, στη συμβολή της από τον τύμβο Μαραθώνα μέχρι τη Λ. Μαραθώνος, από 08.00 έως 09.00
• Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μαραθωνομάχων και Διονύσου, από 08.00 έως 09.00
• Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Διονύσου και Αεροπορίας, από 09.00 έως 10.00
• Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αεροπορίας και Φλέμιγκ (διασταύρωση Ραφήνας), από 10.00 έως 11.30
• Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φλέμιγκ (διασταύρωση Ραφήνας) και Αγ. Χριστοφόρου (διασταύρωση Πικερμίου), από 11.30 έως 13.30
• Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αγ. Χριστοφόρου (διασταύρωση Πικερμίου) και Ευαγγ. Πουλάκη (διασταύρωση Μοναξιάς), από 13.30 έως 14.00
• Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ευαγγ. Πουλάκη (διασταύρωση Μοναξιάς) και Εθν. Αντιστάσεως (διασταύρωση Παλλήνης), από 14.00 έως 15.00
• Μαραθώνος, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Εθν. Αντιστάσεως (διασταύρωση Παλλήνης) και της Λ. Λαυρίου – Κλεισθένους (Κόμβος Σταυρού), από 15.00 έως 16.00
• Μεσογείων, στο τμήμα της από κόμβο Λ. Μαραθώνος και Λεωφ. Λαυρίου – Κλεισθένους (Κόμβο Σταυρού) και την οδό Χαλανδρίου, από 16.00 έως 17.00
• Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Χαλανδρίου και Κύπρου, από 17.00 έως 18.00
Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν να κινηθούν τις συγκεκριμένες ώρες στους δρόμους όπου θα γίνει η πορεία και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Η πορεία θα τερματίσει στο υπουργεί Εθνικής Άμυνας
Στις 6.30 το απόγευμα στο υπ. Εθνικής Άμυνας στη λεωφόρο Μεσογείων τερματίζεται η 32η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.
Ειδικά φέτος, η πορεία θα ολοκληρωθεί με περικύκλωση του υπ. Εθνικής Άμυνας «ως μορφή διαμαρτυρίας για την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που στέλνουν Έλληνες στρατιώτες σε διάφορα μέτωπα από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λιβύη, ενώ έπεται συνέχεια στη Συρία» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ κ. Ευάγγελος Μαχαίρας.
Η πορεία ξεκίνησε στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα με αιτήματα την «καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων» και «του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Λιβύη», «τον τερματισμό οποιασδήποτε ελληνικής εμπλοκής», «το κλείσιμο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στη Σούδα» και βεβαίως για «την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών».
Η πορεία περνά από τους δήμους Μαραθώνα, Ν. Μάκρης, Ραφήνας, Παλλήνης, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού, Παπάγου, όπου προστίθενται μαραθωνοδρόμοι ειρήνης στον αρχικό κορμό όσων ξεκίνησαν από τον Τύμβο. Μεγάλος αριθμός πολιτών αναμένεται να προστεθεί στο ύψους του δήμου της Αγ. Παρασκευής, από τις αρχές του οποίου έχει διοργανωθεί και σχετική συγκέντρωση.
Η ιστορία των μαραθώνιων πορειών ειρήνης έλκει τις ρίζες της στις 21 Απριλίου 1963, οπότε διοργανώθηκε η πρώτη μαραθώνια πορεία με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που είχαν αγνοήσει την τότε κυβερνητική απαγόρευση. Πρωτοστάτης ο μαραθωνοδρόμος Γρηγόρης Λαμπράκη, που ένα χρόνο νωρίτερα στο α’ Εθνικό Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος. Ένα μήνα αργότερα, στις 22 Μαΐου 1963, δολοφονήθηκε στην πρώτη εκδήλωση της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη.
Τα αιτήματα στις πορείες ειρήνης διαφοροποιήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων ανάλογα με την πολιτική επικαιρότητα. Όμως, το πρωταρχικό αίτημα για αφοπλισμό και ειρήνη, παρέμεινε αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων. Αυτό εξάλλου υπήρξε και το εφαλτήριο για όλες τις μαραθώνιες πορείες ειρήνης. Πάντως στη δεκαετία του 1960, μέχρι το 1967 οπότε η ΕΕΔΥΕ μετέφερε την έδρα της στο εξωτερικό, αγωνιζόταν για την «Έκκληση της Στοκχόλμης» που απαιτούσε κατάργηση και απαγόρευση των ατομικών όπλων.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας τη δεκαετία του 1970, αίτημα ήταν η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, η απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών όπλων από την Ελλάδα, η δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στα Βαλκάνια. Μάλιστα το 1978 η ΕΕΔΥΕ συγκέντρωσε δυο εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση της βόμβας Νετρονίου.
Τη δεκαετία του 1980, η απόφαση του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση των πυραύλων «Πέρσινγκ» και «Κρουζ» και η άνοδος του Ρ.Ρίγκαν στις ΗΠΑ έθεσαν επιτακτικά το αίτημα για «Ευρώπη ελεύθερη από πυρηνικά».
Τη δεκαετία του 1990, στις πορείες ειρήνης εκφράσθηκε η έντονη αντίθεση στον πόλεμο του Ιράκ και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Τη δεκαετία του 2000, ήρθε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που άλλαξε τα δεδομένα. Πλέον είναι επιτακτικό το αίτημα για άρνηση συμμετοχής σε κάθε «ιμπεριαλιστικό» πόλεμο, για επιστροφή των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, το Κόσσοβο και άλλες ειρηνευτικές αποστολές, για κλείσιμο της βάσης της Σούδας, για μη εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Πρώτη καταχώρηση: 07/05/2011, 11:30