Στον προγραμματισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για επικείμενη εγκατάσταση των προσφύγων στο κτήριο της ιστορικής μονής Παναγίας Πέτρας Ολύμπου, αντιδρά η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η οποία θα συγκαλέσει άμεσα σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να λάβουν θέση και να συζητήσουν διεξοδικά το σημαντικό αυτό θέμα, ενώ θα ακολουθηθεί και νομική διαδικασία.
Στο πλευρό της Ιεράς Μητρόπολης τάσσονται διάφοροι θεσμικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, που από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τη χρήση του κεντρικού κτηρίου της μονής, καθώς και η κοινή γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Οι πρόσφυγες ζουν ήδη σε αντίσκηνα στον προαύλιο χώρο της μονής.
Η Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, από την αρχή της δημιουργίας του συγκεκριμένου κέντρου φιλοξενίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του ψύχους που παρατηρούνται το χειμώνα στην ορεινή περιοχή όπου βρίσκεται ο καταυλισμός.Τότε υπήρξαν γραπτές και προφορικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η διαμονή στην ανοικτή αυτή δομή φιλοξενίας είναι προσωρινή για τους θερινούς μήνες, οι πρόσφυγες δεν θα εγκατασταθούν στους χώρους της Ιεράς Μονής και ότι σύντομα θα μεταφερθούν σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο.Το τελευταίο διάστημα όμως η Πολιτεία αναιρώντας όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις, σχεδιάζει τη διαμονή των προσφύγων στο κεντρικό κτίριο της μονής, που έχει ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία.
Σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή πληροφορηθήκαμε ότι θα καταλάβουν το κεντρικό κτίριο της Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου για να στεγάσουν εκεί πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς τα κτίρια όπως είναι σήμερα δεν προσφέρονται για φιλοξενία».
Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και δεν αξίζουν αυτή την αντιμετώπιση. Ούτε όμως η ιστορική αυτή μονή αξίζει την υποβάθμιση και αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη στιγμή που το κρύο άρχισε να γίνεται αισθητά εντονότερο, καταγράφονται εικόνες ντροπής, με πολλούς πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, να προσπαθούν όπως όπως να προστατευτούν από το ψύχος. Η φιλοξενία των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται με όρους ανθρωπισμού, ευθύνη, οργάνωση και μέθοδο.
Η Ιερά Μητρόπολη καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Μητροπολίτης και η τοπική μας Εκκλησία, που από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες όπως ταιριάζει στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και χωρίς κανένα φοβικό σύνδρομο απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ζητούν προστασία, δεν πρόκειται να ανεχθούν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Μονή Πέτρας Ολύμπου, ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας».