«Όχι» στην έκδοση των δύο τελευταίων -εκ των 8 συνολικά- Τούρκων αξιωματικών, που εισήλθαν στη χώρα με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, είπε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
Συνολικά, έχει αποφασιστεί ο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να μην εκδοθούν οι πέντε από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Για τους τρεις εξ αυτών, ωστόσο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών έχει ασκήσει έφεση, ενώ, οι υπόλοιποι τρεις, των οποίων η έκδοση έχει αποφασιστεί, έχουν ασκήσει έφεση στον Άρειο Πάγο.
Στην τοποθέτησή του, ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρη, ο οποίος ζήτησε από τους συναδέλφους του να μην εκδώσουν τους 8 αξιωματικούς, σημείωσε:
«Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε . Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστευει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;
Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουνχώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θ; τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαςτές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.
Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;
Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια, ίσως καθ’ υπερβολή, αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προυποθέσεις, για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων, που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ένας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας.
Μα θα μου πείτε, ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.
Καταλήγω. Αόριστο το αίτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ, σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα».
Οι δύο εκζητούμενοι είπαν στο δικαστήριο πως θα υποστούν βασανιστήρια αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μάλιστα ο ένας από αυτούς, ο Φιράντ Μεσούντ, είπε στους δικαστές πως «υπήρχαν άνθρωποι που τους πέταξαν στο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εκεί δεν είχαμε καμία τύχη, δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες». Ο στρατιωτικός όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοση τους, απάντησε «Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια. Πάρα πολύς κόσμος δίνει τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή».
Ο δεύτερος εκζητούμενος, Ουγκούρ Οτάν, υποστήριξε πως είναι αθώοι και πως δεν σχετίζονται με το πραξικόπημα, τονίζοντας πως όταν έγινε η απόπειρα οι ίδιοι βρισκόντουσαν στην Κωνσταντινούπολη, 700 χλμ μακριά από την Μαρμαρίδα : «Πήγαμε με το ελικόπτερο στην Πόλη να περισυλλέξουμε τραυματίες, αλλά δεχθήκαμε βολές. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε, ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας».