Στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση θα βρεθούν σήμερα οι αγρότες, προκειμένου να ζητήσουν την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρος του για την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αποκλειστικό θέμα τα αγροτικά ζητήματα.
Η κίνηση αυτή των αγροτών εκλαμβάνεται ως μια ύστατη προσπάθεια εύρεσης μια κοινής συνισταμένης με την κυβέρνηση λίγο πριν από την έναρξη μαζικών κινητοποιήσεων και την έξοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς.
Αμέσως μετά από την συνάντηση με τον κ. Βούτση, η αντιπροσωπεία των αγροτών θα μεταβεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 12 το μεσημέρι όπου θα έχει επαφές με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.
Οι αγρότες αποφάσισαν να καταθέσουν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με τα αιτήματά τους μετά την πανελλαδική συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες Τρίτη, αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών και επιτροπές αγώνα στην Σκύδρα Πέλλας.
Η πρωτοβουλία των αγροτών, όπως αναφέρεται στην επιστολή τους, σχετίζεται με την πρόθεσή τους να υλοποιηθεί προ ημερησίας συζήτηση για το μεγάλο θέμα που αφορά το «μέλλον» της αγροτικής παραγωγής της χώρας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Οι αγρότες μέσω της επιστολής τους επισημαίνουν πως η συζήτηση στη Βουλή είναι επιβεβλημένη, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή.
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά στην εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές.
Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης» αναφέρουν οι αγρότες μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Επίσης χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί με το κόστος παραγωγής στη χώρα, ενώ τονίζουν πως πρέπει να προστατευτούν η ζωική και φυτική παραγωγή «διότι πάνω σ΄αυτές βασίζεται η διαμόρφωση της οικονομικής ευημερίας μιας χώρας».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος που βρέθηκε στη Σκύδρα, τόνισε ότι «θέλουμε να πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή, ώστε να πάρει θέση το πολιτικό σύστημα της χώρας, είτε αυτό λέγεται κυβέρνηση, είτε λέγεται αντιπολίτευση».
Σε σχέση με την θεματολογία της συζήτησης στη Βουλή οι αγρότες δηλώνουν πως θα πρέπει να εμπεριέχει μεταξύ των άλλων και τις εξής ενότητες:
– ασφαλιστικό
– φορολογικό
– κόστος παραγωγής/ενέργεια
– Ενδιάμεση Αναθεώρηση ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής)
– ΕΛΓΑ (αναθεώρηση κανονισμού)
– αδιάθετες παραγωγές λόγω εμπάργκο.
Σχετικά με τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων οι αγρότες ετοιμάζονται για μπλόκα στις 23 Ιανουαρίου, ενώ τα σημεία των συγκεντρώσεων θα καθοριστούν από τους αγρότες σε κάθε περιοχή.
Ήδη οι αγρότες της Αιγιάλειας, ετοιμάζουν το πρώτο μπλόκο τους, στο ύψος των βενζινάδικων του Αιγίου, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Δυτική Αχαΐα, από την στιγμή που θα ενταχθούν στις κινητοποιήσεις θα αναπτυχθούν επί της Πατρών-Πύργου.
Επίσης, προ ημερών, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, δήλωνε ότι «εμείς προχωράμε, σταθερά, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σ’ όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη, όπως αποφασίσαμε, έπειτα από εκτενή συζήτηση, ομόφωνα, στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη.
Και, βεβαίως, τότε, όχι μόνο δεν θα αρνηθούμε συνάντηση με την κυβέρνηση, αλλά θα την επιδιώξουμε, προκειμένου, κάτω και από την πίεση του αγώνα, να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες αιτήματα».