Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κριθεί η έκδοσή τους ή όχι στην Τουρκία – Θύελλα αντιδράσεων εντός κι εκτός Ελλάδας
Ξεκινά σε λίγο, εκτός απροόπτου ματαίωσης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η δίκη για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ενώ την ίδια στιγμή τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου είναι στραμμένα στη δικαστική αίθουσα που θα συζητηθούν οι αναιρέσεις δύο εκ των οκτώ Τούρκων.
Ειδικότερα, σήμερα, αύριο και την ερχόμενη Παρασκευή στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου θα συζητηθούν οι αναιρέσεις των 8 Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοση τους.
Σήμερα θα συζητηθούν στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις των Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκσι και Μπιλάλ Κουρουγκούλ, ενώ των υπολοίπων θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες.
Όπως είναι γνωστό το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των 8 στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν. Αντίθετα, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε εφέσεις. Ο κ. Λιώγας υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Εφετών «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν στη γείτονα χώρα.
Κατόπιν των αντίθετων αυτών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών, το όλο ζήτημα οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο.
Οι αρεοπαγίτες σε τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ποινές από ισόβια κάθειρξη έως θανατική ποινή εφόσον αυτή επανέλθει, όπως έχει ήδη λεχθεί από επίσημα Τουρκικά χείλη.
Το Τουρκικό κράτος εκζητά τους 8 αξιωματικούς προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.
Τα δικαιώματα των 8 Τούρκων ενώπιον του Αρείου Πάγου θα υπερασπιστούν ο Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο Όμηρος Ζέλιος.
Προβληματισμός και παρεμβάσεις
Ήδη δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου εκφράζουν προβληματισμό σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζητά η Τουρκία να εκδοθούν προκειμένου να δικαστούν για το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό των ευρωπαϊκών αντιδράσεων, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ πραγματοποίησε παρέμβαση κατά της έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα [βλ. σχετικά: Επιστολή Φερχόφσταντ προς Τσίπρα].
Στην επίμαχη επιστολή – παρέμβασή του ο Γκι Φέρχοφσταντ υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που μοιραζόμαστε στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή απαξιωτική μεταχείριση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, δύο γνωστοί δικηγόροι, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με δηλώσεις τους εκφράζουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους τόσο για τις δίκες στον Άρειο Πάγο όσο και για την τύχη των οκτώ Τούρκων, ενώ διατυπώνουν έκκληση προς τους αρεοπαγίτες που καλούνται να αποφανθούν για το αν θα παραδοθούν ή όχι οι οκτώ στην Τουρκία.