Μονοπάτια για έρευνες ανοίγουν από την υπόθεση του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στον δήμο Θεσσαλονίκης, με την τρύπα στα ταμεία να προσδιορίζεται στα 51,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Μακεδονία” στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται χαρτοφυλάκια εμπλεκομένων με μετοχές στο χρηματιστήριο, και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν “σοβαρά και ιδιαίτερα επιβαρυντικά αποτελέσματα” ακόμη και για πολιτικά πρόσωπα.
Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο εισαγγελικές έρευνες, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και τρίτη, χωρίς να αποκλείεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Παράλληλα, ολοκληρώνεται σε επίπεδο έρευνας η υπόθεση του σκανδάλου της παγίας εντολής και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται τα κατηγορητήρια από τον 2ο ειδικό ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη.
Η κορυφαία των παράπλευρων ερευνών του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου είναι αυτή κατά την οποία εξετάζεται το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) από την πλευρά των κατηγορουμένων για την υπόθεση. Η συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση παραγγέλθηκε από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Λάμπρο Τσόγκα, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό και διενεργείται από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία είχε συντάξει και το πολυσέλιδο πόρισμα για το κύριο οικονομικό σκάνδαλο.
Εκτιμήσεις από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης ανέφεραν πως το τελικό πόρισμα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας θα παραδοθεί στην εισαγγελία το επόμενο δίμηνο.
“Φαίνεται πως τα λεφτά τα οποία υπεξαιρέθηκαν από τον δήμο άρχισε να αποκαλύπτεται πού κατέληξαν”, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο προσώπου που γνωρίζει την εξέλιξη της επίμαχης προκαταρκτικής εξέτασης. Εκτός από τις έρευνες στα υποθηκοφυλακεία της Βόρειας Ελλάδας, από τις οποίες προέκυψαν μεταβιβάσεις και πωλήσεις ακινήτων από ορισμένους εκ των εμπλεκομένων, στο στόχαστρο έχουν βρεθεί καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών σε μετοχές του χρηματιστηρίου.
Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως οι καταθέσεις αυτές συνδέονται κατά τους χρόνους που έγιναν με ποσά που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου. Οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαίωναν πως ο αριθμός των εμπλεκόμενων ατόμων που είναι ύποπτα για το ξέπλυμα είναι διπλάσιος, χωρίς όμως να φτάνει αυτόν των κατηγορουμένων για το οικονομικό σκάνδαλο – έχει προγραμματιστεί να απολογηθούν στον ανακριτή τις επόμενες ημέρες.
Η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά όμως καλείται να φέρει σε πέρας και μία άλλη μεγάλη έρευνα, την οποία επίσης παρήγγειλε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας. Πρόκειται για την αναζήτηση ευθυνών εφοριακών υπαλλήλων και υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων οι οποίοι είναι ύποπτοι για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.
Η εμπλοκή των εφοριακών εξετάζεται, επειδή όλα τα χρόνια της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου έδιναν κανονικά φορολογικές ενημερότητες και δεν επιβεβαίωναν πρόστιμα στον δήμο, παρότι γνώριζαν την κακοδιαχείριση και τα μεγάλα ελλείμματα. Ανάλογη ευθύνη διερευνάται με την προκαταρκτική για τους υπαλλήλους και τα στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, αφού δεν ειδοποίησαν τους αρμοδίους σχετικά με το γεγονός ότι δεν γίνονταν οι καταβολές των κρατήσεων των υπαλλήλων του δήμου, που ούτως ή άλλως παρακρατούνταν από τους μισθούς τους.
Η συγκεκριμένη έρευνα εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει. Υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011, παρότι ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο. Πηγές διαβεβαίωναν πως οι ύποπτοι υπάλληλοι για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας επίσης είναι αρκετοί και πως ο αριθμός τους είναι διψήφιος, καθώς την επίμαχη περίοδο γίνονταν αλλαγές σε θέσεις τόσο στις ΔΟΥ όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ευθύνες και σε ορκωτούς
Μία ακόμη έρευνα βρίσκεται στα σκαριά από την πλευρά του εισαγγελέα πρωτοδικών Λάμπρου Τσόγκα, ο οποίος έχει αναλάβει όλο το βάρος του κύριου οικονομικού σκανδάλου καθώς και των παραμέτρων του. Ο 3ος ειδικός ανακριτής Θεσσαλονίκης Κώστας Αλεξίου, ενώπιον του οποίου θα αρχίσουν τις επόμενες μέρες οι απολογίες των 25, διαβίβασε τη Μεγάλη Εβδομάδα στον εισαγγελέα πόρισμα εταιρείας ορκωτών λογιστών που είχε αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου μετά το 2000.
Έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν πως στη συγκεκριμένη πολυσέλιδη έκθεση παρατηρείται πως η εταιρεία παρουσίασε θετική εικόνα για τα ταμεία του δήμου, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε ελλείμματα, ούτε καν σε μεταφορές δαπανών. Το γεγονός αυτό είχε επισημανθεί και από τον σημερινό αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου στην έκθεση για τα οικονομικά που παρουσίασε πριν από το Πάσχα.
Το συμπέρασμα του πορίσματος ήταν αυτό που οδήγησε τον ανακριτή να το διαβιβάσει στον εισαγγελέα, για να γίνει περαιτέρω έρευνα. Τις επόμενες μέρες ο κ. Τσόγκας αναμένεται να ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και για αυτό το θέμα, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό ποια αδικήματα θα διερευνήσει και σε ποια αρχή θα την αναθέσει.
Στο τελικό στάδιο η παγία
Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να σταλούν οι κλήσεις σε απολογία στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που αφορά την κατάχρηση ποσών από την παγία εντολή των ταμείων του δήμου. Η αρχική δίωξη αφορούσε 18 υπαλλήλους, στους οποίους αποδόθηκαν οι κατηγορίες της απάτης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης, σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος.
Το ποσό μετά την έρευνα που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2007 είχε προσδιοριστεί στις 500.000 ευρώ σε διάστημα οκτώ ετών (1999-2007). Απομένουν οι απαγγελίες των κατηγοριών στα πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται πως ενέκριναν πιστώσεις από την παγία εντολή (ποσών που δεν ξεπερνούσαν τις 4.500 ευρώ) αλλά στη συνέχεια δεν προσκόμιζαν παραστατικά για τις συγκεκριμένες δαπάνες.