Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ «PRESS» ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Παραπέμπονται σε δίκη για απάτη
Το κλητήριο θέσπισμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους κατηγορουμένους και όλοι τώρα περιμένουν την εκδίκαση της απόφασης
Ήρθε η ώρα του εισαγγελέα, μετά την αποκάλυψη της “PRESS Time” για απάτη το ύψος της οποίας μπορεί να ξεπεράσει και τα 250.000 ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ από 13 μέλη του Γ’ Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Το κλητήριο θέσπισμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους κατηγορουμένους και όλοι τώρα περιμένουν την εκδίκαση της απόφασης.
Την καλοστημένη κομπίνα αποκάλυψε η επιθεωρητής-ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Τσολακίδου, έπειτα από έλεγχο που έκανε στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με το πόρισμα- φωτιά της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Τσολακίδου, τα τελευταία 5,5 χρόνια, μέλη του Γ’ Υπηρεσιακού Συμβουλίου πλαστογραφούσαν τα πρακτικά, για να πληρώνονται έξτρα συνεδριάσεις.
Άλλαζαν την ώρα των πρακτικών δηλαδή κι ενώ έφευγαν και νωρίτερα από τη λήξη του ωραρίου πληρώνονταν αδρά τις (ανύπαρκτες) υπερωρίες. Στο κόλπο συμμετείχαν και οι προϊστάμενες, καθώς και οι γραμματείς. Η “PRESS Time” ήταν η πρώτη εφημερίδα, που έφερε στο φως το πόρισμα φωτιά για την κομπίνα-μαμούθ στο ΙΚΑ.
Η απάτη Σύμφωνα με τα (πλαστά) πρακτικά η συνεδρίαση του Γ’ Υπηρεσιακού Συμβουλίου ήταν στις τρεις το μεσημέρι. Όμως, κατά την έφοδό της η κ. Τσολακίδου στις 10 το πρωί τα μέλη του Γ’ ΥΣ είχαν συνεδρίαση. Οι εξηγήσεις ωστόσο, που έδωσαν στην επιθεωρήτρια κρίθηκαν μη ικανοποιητικές και έτσι ο έλεγχος συνεχίστηκε. Τα μέλη απάντησαν ότι ήταν εκεί για να ενημερωθούν για την απογευματινή συνεδρίαση.
Όπως αναφέρουν οι επιθεωρητές ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό ισχύει δεν επιτρέπεται να απουσιάζουν από την εργασία τους οι υπάλληλοι για ενημέρωση επί των θεμάτων του ΥΣ. Εκτός των παράνομων αμοιβών για τις υπερωρίες που – δεν έκαναν – διαπιστώθηκε επίσης ότι, όχι απλά δεν έκαναν υπερωρίες, αλλά έφευγαν και πολλές φορές νωρίτερα από τη λήξη του ωραρίου.
Η έρευνα έδειξε ότι στη συντριπτική πλειονότητα των ημερομηνιών των συνεδριάσεων οι γραμματείς έφευγαν από τη δουλειά τους με τη λήξη του ωραρίου. Σε κάποιες περιπτώσεις, έφευγαν ακόμα νωρίτερα, ενώ σε ελάχιστες έμεναν και μετά τη λήξη του ωραρίου, αναφέρεται στο πόρισμα-φωτιά. Δύο γραμματείς, ενώ έλειπαν σε άδεια εμφανίζονταν στην κατάσταση της γραμματείας, ότι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΥΣ. Αυτό, όχι μία, αλλά τέσσερις φορές συνέβη για τη μία γραμματέα και δύο για την άλλη.
Το ύψος της αμοιβής της κάθε συνεδρίασης, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που πήρε η κ. Τσολακίδου από τη Διεύθυνση Οικονομικών ήταν σύμφωνα με το νόμο, όπως και ο αριθμός των συνεδριάσεων. Αν και είναι αξιοσημείωτο ότι οι συνεδριάσεις έφταναν το μέγιστο δυνατό όριο των 50 συνεδριάσεων το 2009, το 2007 και το 2006, ενώ το 2008, 48, και το 2005, 39.
Σύμφωνα με το πόρισμα, στην απάτη συμμετείχαν και οι προϊστάμενες, που ήταν παρούσες στις συνεδριάσεις ως εισηγήτριες και έπαιρναν και οι ίδιες τις οικονομικές αμοιβές και οι γραμματείς, που κρατούσαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Αμοιβές, που είχαν ετήσιο κόστος 90.000-100.000 ευρώ, συνολικά τα 5,5 χρόνια κι έφτασαν να έχουν κόστος από 400.000 έως 600.000 ευρώ.
Και οι γραμματείς στο κόλπο Μετά από ενδελεχή έλεγχο, η επιθεωρήτρια, κ. Μαρία Τσολακίδου διαπίστωσε ότι η Διεύθυνση Γραμματείας διατηρούσε ανεπίσημο ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραφε όλα τα αιτήματα, που είχε για τις δύο διαθέσιμες αίθουσες συνεδριάσεων, ώστε αυτές να μη συμπίπτουν. Πρώτα απ’ όλα είδε, ότι δεν υπήρχε ημερολόγιο για το 2009, ενώ για το 2010 υπήρχαν μόνο δύο καταχωρήσεις, που αφορούσαν το Γ’ ΥΣ.
Η πρώτη ήταν στις 11.30 το πρωί κι όχι στις 15.00, ενώ όσον αφορά τη δεύτερη ήταν η μέρα που έγινε και ο έλεγχος από την κ. Τσολακίδου. Μάλιστα, η αρχική ημερομηνία είχε σβηστεί με blankο και είχε διορθωθεί στις 15.00.
Ανεπίσημο-προσωπικό ημερολόγιο κρατούσε και η προϊστάμενη της Γραμματείας η οποία και είχε σημειωμένη ώρα 9.00, αλλά και εκείνη το έσβησε με blanco και το έκανε 15.00. Έτσι λοιπόν, το συμπέρασμα της κ. Τσολακίδου είναι ότι τα παραπάνω «συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το ΥΣ συνεδρίασε πρωινή ώρα εντός του υποχρεωτικού ωραρίου εργασίας», την ημέρα του ελέγχου.