Την στιγμή που η ανεργία «χτυπάει κόκκινο», εξαντλούνται οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις
Στο «κενό» βαδίζει η χρηματοδότηση των προγραμμάτων απασχόλησης, λόγω εξάντλησης των κοινοτικών κονδυλίων, σε μια συγκυρία που η πραγματική ανεργία, σύμφωνα με τα βλιβερά πρόσφατα στοιχεία της ΓΕΣΕΕ, φτάνει σχεδόν στο 30% [βλ. σχετικά: ΓΣΕΕ: Στο 30% η πραγματική ανεργία].
Η χρηματοδότηση προγραμμάτων για δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά βίας επαρκούν για την υποστήριξη 15 – 20 χιλ. θέσεων απασχόλησης σε ετήσια βάση, μέχρι το 2020.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξάνονται περισσότερο σε σχέση με εκείνους οι οποίοι μπορούν να επιδοτηθούν για να βρουν κάποια προσωρινή θέση απασχόλησης. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2016, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ ήταν κατά σχεδόν 25.000 περισσότεροι σε σχέση με τους εγγεγραμμένους ανέργους του 2015.
Με άλλα λόγια, οι άνεργοι που προστέθηκαν στα μητρώα του ΟΑΕΔ το 2016 σε σχέση με το 2015 είναι περισσότεροι από εκείνους που μπορεί ο ΟΑΕΔ να επιδοτήσει προκειμένου να απασχοληθούν προσωρινά.
Η ίδια ακριβώς τάση διαφαίνεται και τον Ιανουάριο του 2017. Oι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι κατά 24.600 περισσότεροι από εκείνους του Ιανουαρίου του 2016.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των ανέργων επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού, έχει “κολλήσει” στο ίδιο επίπεδο εδώ και τέσσερις μήνες.
Συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2016, βρίσκεται στο 23,1%. Αν και το ποσοστό των ανέργων το οποίο εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ για το Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο του 2016 είναι χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του διαστήματος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2015, είναι η πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο 2013 που ανακόπτεται η πτωτική τάση της ανεργίας από μήνα σε μήνα.
Υπενθυμίζεται πως στο δ’ τρίμηνο του 2016, δηλαδή ακριβώς στο διάστημα εκείνο όπου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, φρενάρει η υποχώρηση της ανεργίας, σημειώνεται ύφεση 1,1%.
Ανάλογα απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος των αμοιβών εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί η δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων [βλ. σχετικά: Εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων].