Για τα αγκάθια που προκαλούν ανεργία στη χώρα μας, αλλά και που την συντηρούν μίλησε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας στα πλαίσια του Economist.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κικίλιας η έλλειψη δεξιοτήτων τις οποίες ζητά η αγορά εργασίας, η διάρθρωση της οικονομίας, η κατανομή του εργατικού δυναμικού και το υψηλό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι βασικοί άξονες που δημιουργούν και αναπαράγουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
«Η ανεργία δεν αποτελεί στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής και οι κυβερνήσεις, θεωρούν ότι αποτελεί θέμα που αφορά κυρίως τους πολίτες και στο οποίο δεν μπορούν να παρέμβουν. Η νομισματική πολιτική αφιερώνεται αποκλειστικά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και ορισμένων δημοσιονομικών στόχων όπως είναι το έλλειμμα».
Στη συνέχεια των δηλώσεων του αναφέρθηκε σε διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας τα οποία επιδρούν στο ζήτημα της ανεργίας. «Το 97% των μη επιχειρήσεων του μη αγροτικού τομέα» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «απασχολούν μέχρι 5 άτομα. Το 55% των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα είναι μισθωτοί και οι υπόλοιποι είναι αυτοαπασχολούμενοι. Μέχρι την κρίση του 2008 στον υπήρχαν περί τα 4, 5 εκατομμύρια απασχολούμενοι».
Την τελευταία εικοσαετία οι πτυχιούχοι στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν και οι μεταπτυχιακοί δεκαπλασιάστηκαν αλλά η ζήτηση εργασίας για ανθρώπους αυτού του μορφωτικού επιπέδου ήταν η μισή από την προσφορά. Με πολύ υψηλά προσόντα παραμένουν από 5 έως 8 χρόνια εκτός αν είσαι απόφοιτος πανεπιστημίου που παρέχει συγκροτημένα συστήματα σπουδών.
Η αγορά εργασίας δεν έχει να κάνει με τις ειδικότητες αλλά με τις δεξιότητες ελλείψεις ειδικοτήτων αλλά ελλείψεις δεξιοτήτων.
Οι διαπιστώσεις του πλέον αρμόδιου για τα θέματα ανεργίας κου. Κικίλια μετά και από την ομιλία του στο Economist, θα πρέπει να μελετηθούν και να ξεπεραστούν από τα επιτελεία των υπουργείων εργασίας και οικονομικών, καθώς δεν μπορούμε να εισερχόμαστε σε νέες οικονομικές και πολιτικές συντεταγμένες όταν ο ενεργός πληθυσμός είναι άνεργος.